Hírek

Napfénnyel spórolnak milliókat a makói áramszámlákon


Korom András – Makó

Még az előző makói képviselő-testület döntött arról tavaly június 25-i rendes ülésén, hogy pályázatot nyújt be a Környezet és Energia Operatív programhoz “Fotovoltaikus rendszerek kialakítása Makón” címmel. Ez érdemben azt jelenti, hogy a költséghatékonyabb áramellátás érdekében a Kálvin téri bölcsőde, a Hold utcai óvoda és az ENI Idősek Otthona épületeire kívántak napelemtáblákat szerelni. A pályázatban minderre 48 millió forintot céloztak meg.

A pályázat végül sikerrel zárult, s hogy nem makói vállalkozások nyertek, arra a szépségflastromot már az új városvezetés ragasztotta fel.

Mégpedig azzal, hogy a Farkas Éva Erzsébet polgármester vezette önkormányzat elérte a győztes pályázónál, hogy alvállalkozóként makói cégeket alkalmazzon. Mégpedig nem is akárhogyan, hiszen mind a PusztaSolar, mind a szintén makói CSF-ELECTRIC Kft. is részt vehetett a munkában.

A Kálvin téri bölcsődére felkerült 50 kW-os napelem évente 2 millió forintnyi áramot szolgáltat, míg az idősek otthonára és a Hold utcai óvodára telepített  15 kW-os napelemtáblák intézményenként évi félmillió forintot takarítanak majd meg, a napfényből előállított árammal.