Makó

609 ezer forintot nyert a makói kórház gyermekgyógyászata


9 megye 13 gyermek-egészségügyi intézménye kapott intézményenként maximum 4 millió, mindösszesen pedig 20 millió forint értékben műszereket a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi pályázat 12. fordulója alkalmából. A felhívásra 69 kórház illetve mentőállomás nyújtotta be pályázatát, az ország 40 településéről.

– A K&H Csoport 11 éve elkötelezetten támogatja a gyermekegészségügyet, hogy korszerű eszközök révén járuljunk hozzá a jelen és a jövő társadalmának teljesebb élethez – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. – 2004 óta összesen 302 kórház és mentőállomás gazdagodott összesen 531 millió forint értékű műszerrel, így az ott dolgozó orvosok, ápolók korszerű eszközök segítségével hozhatnak okos, a gyermekek mielőbbi felgyógyulását segítő döntéseket. Ma újabb 13 nyertessel és 20 millió forinttal nőttek ezek a számok, és ezzel együtt újabb 18 ezer beteg gyerek gyorsabb, hatékonyabb kezeléséhez, mielőbbi felépüléséhez járulhatunk hozzá.

A K&H gyógyvarázs szakértő zsűrije idén 10 kórházat és 3 mentőállomást választott nyertesnek Csongrád megyében az idén a K&H gyógyvarázs jóvoltából a makói Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ 609 ezer 600 forintot, míg a Szegedi Tudományegyetem szülészet-nőgyógyászati osztálya 2 millió 146 ezer 300 forintot fordíthat eszközbeszerzésre.

– A K&H 2014 óta minden közösségi támogatási területen, így a gyermekegészségügy keretén belül is megkülönböztetett figyelemben részesíti Magyarország hátrányos helyzetű térségeit, az ott élő embereket. Ezekben a régiókban működő egészségügyi intézmények olyan környezetben végzik munkájukat, ahol a mindennapi élet problémái – a munkanélküliség, a rossz szociális és egészségügyi körülmények – fokozottabban jelentkeznek. A 13 nyertes közül 7 tevékenykedik hátrányos helyzetű térségben – fejtette ki Horváth Magyary Nóra.

A gyógyvarázst jelképező macik és táblák.

Az idén a gyermek gasztroenterológiai és a gyermekneurológiai ellátást választotta a szakmai zsűri a K&H gyógyvarázs két fókuszterületének. Ezekről a területekről érkező pályázatokat megkülönböztetett, de nem kizárólagos figyelemben részesítettük az elbírálás során” – mondta el dr. Mészner Zsófia, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa, a K&H gyógyvarázs zsűritagja. – Összességében két gyermekneurológiai és öt gasztroenterológiai ellátást végző intézmény kapott több mint 10 millió forint összegben műszereket. Emellett természetesen az egyéb területeken működő intézmények is kaptak támogatást, az ő esetükben a pályázó intézmény gazdasági helyzetét, előzőekben elnyert pályázatai támogatásait, műszerellátottságát, betegszámát, és a megpályázott műszer várható kihasználtságát mértük fel – tette hozzá.

– A K&H gyógyvarázs program évek óta jelentős összeget biztosít arra, hogy a gyermekosztályok pályázat útján korszerű eszközöket nyerjenek, ezáltal a kis betegek számára kevesebb megterheléssel végezhessék munkájukat. Az általunk elnyert műszerrel fájdalommentesen és rövid idő alatt végezhetők el azok a diagnosztikai eljárások, amelyek az oly gyakori emésztési zavarok, krónikus hasfájások gyógyítását segítik elő – mondta dr. Szűts Péter, Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Gyermekosztályának vezetője.

A K&H gyógyvarázs program az elmúlt években egy komplex támogatási rendszerré nőtte ki magát, amihez a K&H Csoport dolgozói, ügyfelei, partnerei is csatlakoztak, így a pályázati év során összesen 7 alkalommal osztottak ki különböző támogatásokat.

Tavaly az országos pályázat 16 nyertesén kívül további 16 intézmény kapott műszereket a különböző programelemeken, összesen 18 millió forint értékben. Ezt a gyakorlatot a K&H Csoport idén is tovább szeretné folytatni, így az országos pályázat 13 nyertesén kívül jó néhány pályázónak van még esélye elnyerni az igényelt eszközöket. Összességében a pályázó intézmények körülbelül 30%-a részesül támogatásban a pályázati évben.