Hírek

Fergeteges cigány tánccal nyitották az apátfalvi gyermektábort


Korom András – Apátfalva

Bökényi hintós kirándulás, mórahalmi fürdőzés, rendőrségi bemutató, Timár Edit makói festő és Gaudi Márton agyagszobrász kézműves délelőttje is színesíti majd a ma délelőtt helyi önkormányzat és a cigány nemzetiségi önkormányzat által főképp a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett tábor. A 33 gyerek közül 12-en cigányok.

A tábort, Károlyi Sándor, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg, majd a lányok fergeteges cigány tánc bemutatójával teremtettek hangulatot. A kisebb nagyobb fiúk, már ezt megelőzően rúgták a labdát.

– 1993 óta minden évben rendezünk ilyen táboroztatást, az idei alapjait a kormánytól nyert összeg egy részéből és a helyi önkormányzat támogatásával sikerült előteremtenünk – mondta Károlyi Sándor.

A gyerekek bőséges reggelit, tízórait és ebédet is kapnak, aki nem jogosult a kormányzati pályázaton a község által megnyert szociális ingyenes étkezésre, annak a helyi önkormányzat térítés nélkül biztosítja azt.
A lányok-asszonyok fürgén kenték a reggelinek való szendvicshez a zsemléket, készítették a belevaló finomságokat, köztük a helyi közmunkásom által termelt paprikát. Igaz, ez utóbbit néhány gyerek nem kérte, de mindegyik szívesen itta a kakaót, sőt volt, aki kétszer is kért belőle.

– A cigány hagyományok őrzése, a néptánc és a népdal tanulás jelenti majd a kisebbségi kultúra életben tartásának egyik eszközét – tette hozzá Károlyi Sándor, akinek a felesége, a Károly és Róbert fia, valamint Juhász Mária és Károlyi Laura felnőtt segítőként istápolják a kisebb nagyobb gyerekeket, akik közt akad olyan is, aki majd csak szeptemberben kezdi meg az általános iskola első osztályát.

A gyerekek egyébként már csak azért sem unatkoznak, mert ping-pong és csocsóasztal is a rendelkezésükre áll és különféle vetélkedőkön is megmutathatják, mit is tudnak.

A résztvevő gyerekek közösen megtanulják cigány és magyar nyelven is a bökényi tábortűz mellett majd előadandó cigány dalt.
– Nagyon várom, hogy kiránduljunk a szegedi vadasparkba, a fürdőbe és hogy igazi hintóra ülhessek – árulta el a kisfiúk egyike két falat között, majd akkorát harapott a szendvicsébe, hogy annak a szájában majdnem eltűnt a fele.

További képeink: