Makó

Kunfehértón táboroztak a Magán Zeneiskola kiszenekarosai


Oláh Nóra – Makó

Több mint ötven diák, hét pedagógus kíséretében és Csikota József igazgató vezetésével ezúttal is eredményes csapatmunkát produkált, melynek sikerét nemcsak a gyerekek és tanáraik élhették meg közvetlenül, hanem a helybeliek is ízelítőt kaptak belőle. A táborozás ugyanis nemcsak pihenéssel és szórakozással telt, hanem bizony gyakorlással is. A többnyire 10-12 éves kiszenekarosok a napi 5-6 órát töltöttek próbával. Ezeken egyrészt új – a koruknak megfelelő nehézségi fokú – zenedarabokat tanultak, másrészt egy olyan sajátos előadásformát, amely a fúvószenekarok életének egyik leglátványosabb eleme: ez pedig a menetelés. Hogy ezt az egyáltalán nem könnyű játékmódot mennyire sikerült elsajátítaniuk, azt Kunfehértó lakói és turistái is megtapasztalhatták. Az utolsó napon az üdülőkörzet útvonalán és a strandon végigvonuló makói gyerekek játékát mindenki nagy örömmel fogadta.

A tábor célja volt a csapat tagjait élményszerűen összekovácsolni, a későbbi nagyobb utazásokra felkészíteni, zenei szempontból pedig új darabokat tanítani, az együttes tiszta játékát, hangzását fejleszteni – fogalmazott Csikota József, aki köszönetet mondott a gyerekek odaadó munkájáért, szorgalmáért és lelkesedéséért, a szülők áldozatkész támogatásáért. Külön kiemelte a kollégák energiaráfordítását, amely nemcsak a szakmai munkában mutatkozott meg, hanem abban is, amilyen szeretettel és odafigyeléssel fordultak a növendékekhez például a szabadidős programok során. Így tudott igazi közösségkovácsoló élménnyé válni nemcsak az együtt-zenélés, hanem akár a fürdőzés, a focizás és az esti beszélgetések is.

– Akadtak olyan gyerekek, akik még soha nem voltak távol a szüleiktől, és az esténként felbukkanó hiányérzetet nekünk kellett megfelelő empátiával eloszlatni. Feleségem mesét is olvasott fel nekik ilyenkor – idézte fel a karnagy-igazgató a táborban töltött napokat, majd így összegezte a tapasztalatait: – Ahogy már eddig annyiszor, most is tanúbizonyságot kapott az a tény, hogy amikor szülők, tanárok és diákok összefognak egymással egy cél érdekében, abból mindenképpen öröm és siker származik!