Makó

Polgármesteri konzultáció a migrációról


A megyei kormányhivatal által szervezett megbeszélésen 43 település képviseltette magát. A konzultáción a résztvevők előadást hallhattak a helyzetről a rendőrség és a bevándorlási hivatal részéről.

Lukács János megyei rendőrfőkapitány elmondta: az illegális bevándorlással együtt az embercsempészet mértéke is megnövekedett. Azt azonban mindenkinek tudnia kell – fogalmazott -, hogy az ítélkezésben a közelmúltban lezajlott egyeztetés után az embercsempészés miatt az ügyészség indítványára a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést szab ki.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP), Mórahalom polgármestere elmondta: az önkormányzatok a megyében – pártállástól függetlenül – közbiztonsági egyeztető fórumot működtetnek. A polgárőrök, a mezőőrök, a gazdaegyesületek helytállnak, és igyekeznek a hangulatot is kezelni – tette hozzá. A polgármester elismerően szólt a civil szervezetekről is, amelyek részvételével a humanitárius segítségnyújtás megvalósul, valamint arról, hogy a lakosság is igyekszik az adott élethelyzetekben támogatást nyújtani. A rendőrség tanyaprogramját is nélkülözhetetlennek nevezte, hiszen a migráció főleg ennek a térségnek a lakosságát érinti. Hangsúlyozta: ennek ellenére több dologra is szükségük van. További támogatást szeretnének igényelni a szeméthelyzet kezelésére, emellett szükségük van tűzoltóautókra, -eszközökre, mert a nyári időszakban az erdőket járó határsértők miatt fokozott a tűzveszély. A civil szervezetek lassan kifogynak a saját forrásokból, így némi működési támogatást igényelnének – mondta.Hozzátette: hamarosan a polgármesterek együttesen fordulnak a kormányhoz, kérve, hogy az mezőgazdasági kárenyhítési rendszert dolgozzon ki.

Juhász Tünde kormánymegbízott a jelenlevőknek azt mondta, a konzultáción elhangzott problémákat a kormányhivatal összegzi és megküldi a kormányzatnak.

MTI