Hírek

Maroslelén elkezdték a csatornázás utáni útjavítást


Korom András – Makói kistérség

Még tavaly szeptember végéig kellett volna befejezni az erre kijelölt utak szennyvízcsatornázást követő helyreállítását Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Maroslelén. A szennyvízberuházásra összeállt önkormányzati társulás e négy kistelepülés érintett útjainak javítására összesen 111,9 milliót nyert a kormánytól. Mindenütt a helyi képviselő-testület döntött arról, hol induljon a munka.

Az elvégzendő feladatokra kiírt közbeszerzési eljárást tavaly egy fővárosi cég nyerte el, mely azonban csak Földeákon kezdett neki a munkának, de azt is félbehagyta. A kivitelező cég és a társulás között jogi vita indult, a pénzt azonban nem fizették ki. Az év elején kiírt új közbeszerzési eljárást, a Colas Zrt. nyert, mely Maroslelén már neki is fogott a munkálatoknak.

Martonosi György polgármestertől megtudtuk: kedd óta dolgozik a faluban a kivitelező. A maroslelei testület korábbi döntése alapján 7 helyen építenek: a Rózsa utcában, a Szegfű és Táncsics utcában a mart aszfaltos felületet erősítik meg, az Árpád utca óvoda és iskola közötti részén az útburkolatot szélesítik ki, a Dózsa György utca mintegy fél kilométeres szakaszán kijavítják az aszfaltot, az Annus közben pedig megerősítik az útalap burkolatát. Lelén egyébként 53 milliót költenek a munkára. A társulás által elnyert pénzből 43 milliót fordítanak erre a célra, ezt további 10 millió forinttal ezt pótolta meg a lelei önkormányzat.

– A kormánytól az önerő alap kiegészítést megkaptuk, ebből jut a mostani munkákra – közölte Martonosi György. A polgármester elárulta: a Rákóczi utca útburkolatának megsüllyedését is szóvá tette az önkormányzat a kivitelezővel közös bejáráson. (Ez azt okozza, hogy a minden csatornafedőnél zökkennek az arra haladó járművek.) Az Á-Hídépítő Zrt. azt ígérte, hogy a nem azonnali balesetveszélyt okozó hibákat az éves garanciális javításkor hárítják el.

Farkas János polgármestertől megtudtuk, a magyarcsanádi önkormányzat Ortutay Miklós projektmenedzserrel abban állapodtak meg, hogy a fakuban idén a számos földes utcát töltenek 25 centi mélységben útalappal. Így ilyet kap a Laktanya tér, a József Attila utca, a Damjanich utca, az Ifjúság utca, a Budai Nagy Antal utca, a Petőfi Sándor utca Dózsa és Táncsics utcák közé eső szakasza, részben a Búza utca, valamint a Jókai utca Dózsa és a Táncsics utcák közötti szakasza. A Szántó Kovács János utcán ezt a munkálatot az önkormányzat saját forrásából fedezi, hiszen ott nem zajlott csatornázás. Így a Táncsics utcát és a Szélső sort kivéve, Magyarcsanádon nem marad egyetlen egyetlen földes utca sem. A beruházás összege: 48 millió 621 ezer forint. A csatornázás utáni úthelyreállítás során összesen 14 ezer 280 négyzetméter útalap készülhet el, az önkormányzat saját beruházása – azaz Szántó Kovács János utca járhatóvá tétele – ezt növeli majd.

Földeákon egyelőre még egyeztetnek a beruházóval, miután az utcák egy részében a helyreállítandó út szélességét és a hosszát a testület beelegyezése nélkül módosították. Hajnal Gábor polgármestertől megtudtuk: körülbelül 10-11 millió forint értékű munkálatok maradnak hátra, az egyeztetések a Bajcsy-Zsilinszky Endre és az Arany János, illetve az Ady Endre utca miatt zajlanak, ugyanis a bejáráson kiderült: a kivitelezők ezekben az eredeti úttest szélességénél keskenyebb helyreállítást terveztek be. Két közterület marad ki a hamarosan kezdődő munkálatokból, mégpedig Érmellék utca és Haleszi sor.

– Arra kértük a kivitelezőt, hogy a négy falu közül hozzánk vonuljanak fel utoljára, ugyanis a Ladányi utca és a Kisteleki tér kereszteződésénél még folynak a csatornázási munkálatok, itt vákuumos szivattyúval kell csökkenteni a talajvíz szintjét – mondta hírportálunknak Szegvári Ernőné. Kiszombor polgármestere hozzátette a szennyvízcsatorna építése utáni úthelyreállítások zöme – a község 80 millió forintos hozzájárulásával – még tavaly befejeződött, erre az esztendőre már csak mintegy 20-24 millió forint értékű munka maradt hátra. Így dolgozni fog a Colas Zrt, a Ladányi utca mellett, a Rozmaring, a Porgányi és a Hunyadi utcákon illetve a Zrínyi utca egyik részén.