Hírek

Bosszantják a gerizdesieket a gondozatlan platánok


Gajáta Fanni – Makó

Visszatérő problémát okoznak a platánfák Gerizdes több utcájában is. Termésük allergén, ágai gyorsan töredeznek, törzsükről a kérgét időről-időre ledobják magukról. A júniusi lakossági utcafórumon is szóvá tették mindezt az itt élők Farkas Éva Erzsébet polgármesternek. A Platán utcában jelenleg 3 fát jelöltek meg kivágásra, azonban ennél több nem történt, mondták el most az itt élők.

Bár szépek a fák, de számtalan gondot okoznak.

– Egyre nehezebb, hiszen nem vagyunk már fiatalok – mondta a Platánfa utcában élő Lengyel Sándorné. – Buzás Péter volt polgármester azt mondta, nem tud segíteni, úgy gondolta, a családjaink oldják meg a fák okozta kellemetlenségeket.

Az idős hölgy és szomszédnője elmondta, idén 2-3 alkalommal a közmunkások jártak az utcában és eltakarították a fák ágait, leesett kéregdarabkáit. Elárulták: korábban a házuk előtt sok ezer forintért gyomirtóztatták le és takaríttatták ki az árkokat.

A le-letörő gallyakkal és a folyamatosan hámló kéreggel gyorsan megtelnek a zsákok.

– Nem azt akarjuk, hogy kivágják a fákat, hanem csak azt, hogy vágják vissza a lombjukat. Hatalmasak, jól lehet látni, hogy a vezetékekbe is belenőttek az ágaik. Amikor vihar van, félünk. Mi lesz, ha kicsavarja egy nagyobb szél az egész fát? – panaszkodtak.

Egy fiatalember annyit szólt közbe, hogy különösebb gondja nincs a platánokkal, azon kívül, hogy autójában évente kell pollenszűrőt cserélnie. Az egyik idős hölgy azt is elmesélte, neki már kellemetlenséget is okozott a fa termése. – Ereszjavításkor a mester kijött és rettentően tüsszögött, folyt az orra. A munka után azt mondta, többet ne hívjuk ide inkább.

Az utca lakói közül mindenki egyet ért abban, hogy valamit tenni kell a fákkal. A platánok rendszeres gondozását szeretnék elérni, s csak a balesetveszélyesek kivágását támogatják.

Az ágak gyorsan elérik a villanyvezetékeket.

– A platánokban gazdag Gerizdes városrészben is meghatározott ütemezés szerint, a főkertész asszony irányításával folynak a kertészeti munkák. 120 fát fognak az irányítása mellett megnyesni, visszavágni. Ezeket elsősorban a téli időszakban, azaz a vegetációs időszakot követően végzik majd el – közölték érdeklődésünkre a makói városházán.