Hírek

Bandáktól hangos a Juhász Gyula tér – közvizelde lett a grillsütőből


Gajáta Fanni – Makó

Még a nemrégiben rendezett Vertán-telepi utcafórumon tette szóvá Kiss Imréné nyugalmazott tanár, volt települési képviselő, hogy a Juhász Gyula téren lévő bolt melletti épület drogtanyává alakult. Az egykoron étteremként üzemelő helyiség elhagyatott és lepukkant. Üvegeit kirugdosták, ajtaját felfeszítették az évek során. A hátsó részbe a fiatalok járnak be és isznak. Az étterem egykori grillsütője jelenleg nyilvános vécéként üzemel.

Az egykori grillsütő most közvizeldeként szolgálja a fiatalokat.


– Rettentően hangosak. Megesik, hogy hajnalokig hallgatják a zenét, káromkodnak, isznak – mondta el egy  a nevét elhallgatni kívánó házaspár, akik szemben laknak az épülettel. – Egy alkalommal hajnali 3-kor énekeltek – fenn a fán.

Az egykori étterem kritikán aluli környéke.

Nyáron sok kellemetlenséget okozhatnak a hajnalig tartó dorbézolások, hiszen a nyitott ablakokon mindent hallhatnak a lakók. De nem csak a hangoskodás az egyetlen probléma velük, hanem az is, amit maguk után hagynak. – Hatalmas mennyiségű hulladékot hagynak maguk után, múlt héten is 2 zsáknyi szemetet szedtünk össze. Persze, akad köztük olyan is, akit ha megkérünk, összeszedi maga után amit szerteszórt, eldobált, de ez keves alkalommal fordul elő – magyarázta egy idős hölgy. Az ott élők egyben egyetértenek: nagyon fiatalok járnak az épület mögé, lányok fiúk vegyesen. Több banda látogat el ide, mire egy elszokik a helytől, jön a következő. Az elmondások szerint más városrészből is érkeznek ide, nem csak a Vertán-telepről.

Használtnak tűnő tampon is maradt a bandázó fiatalok után.

– Bosszúállóak. Ha rájuk mernek szólni, kitapossák vagy megtépkedik a virágokat, rosszabb esetben kárt tesznek az autókban. A mi járművünkbe is beleütött egy lány, mivel nem tetszett neki, hogy megkértük, hogy csendesebbek legyenek.

Az egykori bejárati ajtó. Üvege már régen nincs.

– Nem egészséges, hiszen itt a játszótér is mellette. Sötétedés után ki tudja, mit csinálnak ott is. Hiába a szép és karbantartott terület, ha esténként ott randalíroznak ezek a fiatal fiúk és lányok – mondta el egy apuka. – Nem szívesen engedem például a homokozóba a kislányom – tette hozzá.

A környéken élők többször hívtak már rendőrt, de mire az igazoltatásra kerülne a sor a fiatalok eltűnnek. Csak azután térnek vissza, ha a járőrkocsi már elhajtott.

Erre mondják, hogy egy kis szemét azért már felhalmozódott itt. Vajon mit csomagoltak az alufóliába?

Ott jártunkkor is pár fiatal ott töltötte az idejét, iszogatva és cigizve. Először értetlenül álltak a kérdéseink előtt, majd bevallották: rendszeren töltik itt az idejüket – de másokról nem tudnak. Ám egyikük sem szeretett volna a fotóinkon szerepelni.