Hírek

Nem kapkodnak a makói ingyen telkek után


Korom András – Makó

Jelentkező híján eredménytelennek minősítette a makói képviselő-testület a legutóbbi ingyen telek pályázatot. A város a Velnök utcában 2006-ban a helyi fiatalok letelepedését elősegítendő alakított ki 15 építési telket, melyek közül 13 talált gazdára a kiírt pályázatokon.

Az utolsó kettővel azonban nincs szerencséje az önkormányzatnak. Az egyiket ugyan még az előző városvezetés idején elnyerte egy házaspár, ám ők utóbb mégis visszaadták azt a városnak – lévén nem volt elegendő pénzük/hitelük azon építkezni.
– Bár hallom, hogy a gumigyár bővít és dolgozókat keres, de speciális szakmákban, így számomra ez nem jelent vonzerőt – árulta el Horváth Ferenc, aki a jövőjét nem is a városban képzeli el.

Nagy Tamás szerint az ingyen telkes lehetőség évekkel ezelőtt még jónak számított, ám a 2008-as válság, illetve a svájci frank hitelek miatt szenvedő emberek számára nem jelentenek már vonzerőt.

– Sokkal jobb, ha az ember vesz egy szerényebb – 4-5 milliós házat – beköltözik és azt alakítgatja apránként, ahogy az anyagi ereje engedi – fogalmazott.

Ingyen telkek a Velnök utcában. Nem kapkodnak értük.

Azok a fiatalok, akikkel beszéltünk, azonban rávilágítottak a makói letelepedéssel kapcsolatos másik nézőpontra is. Azok, akik egyáltalán Magyarországon képzelik el a jövőjüket, azt mondták, ha végeznek a felsőoktatásban, elköltöznek a városból Szegedre, Kecskemétre vagy a fővárosba.

– Makó a fiatalok számára még mindig kevés lehetőséget jelent. Kevés vagy nincs megfelelő álláslehetőség, alacsonyak a keresetek, nincs megfelelő szórakozóhely, kevés a hétvégi program. A fürdő és a mozi is jó, hogy van, de csak alapnak jöhet számításba. A kalandpartot aki egyszer megnézte, azt mostanában nem biztos, hogy akarja még egyszer. Hiányzik az a pezsgés, amit például Szegedet jellemzi. Makó a hétvégéken már kora este teljesen kihalt, ha nincsen szabadtéri program, és ugyanilyen hétköznap sötétedés után – foglalta össze az egyik szegedi főiskolára járó helybéli fiatal. – Bár szeretem a várost és sokat változott az előnyére az utóbbi tíz évben, ám akkor sem maradnék itt, ha kész állással fogadnának – tette hozzá.