Makó

Pitvarosnak a napfény termeli az áramot


Makó Híradó – Pitvaros

A pitvarosi önkormányzat tavaly. augusztus 21-én nyújtotta be pályázatát újabb napelemes rendszerek kiépítésére.  Összesen négy intézmény elektromos ellátását a polgármesteri hivatal, az üzemi konyha, az óvoda és a fogászati rendelő ellátást kívánják fedezni. Más intézményekre nem azért nem pályázhattak, mert az vagy nem az önkormányzat önálló üzemeltetésében van, vagy annyira kicsi a fogyasztása, hogy a fajlagos költség alapján túl hosszú idő alatt térülne meg a beruházás.  

Összesen 25 kW teljesítményt adó napelemtáblákat szereltek fel az intézményekre. 18,8 millió forintos támogatás mellett a nem elszámolható költségekre az önkormányzat további 6,5 millió forintot költött. A rendszerek május vége azaz a műszaki átadás napjától hibátlanul üzemelnek.

Napelemtáblák a konyha udvarán.

Pitvaroson egyébként az elmúlt 5 év alatt megvalósított épületenergetikai fejlesztéseknek köszönhetően jelentős megtakarítást értek el minden egyes évben. 2010-ben még közel 3,3 millió forint gáz- és 3,9 millió forint villanyszámlát fizettek (közvilágítás nélkül). Ez az összeg a jövőben egytizedére csökken, megközelítőleg 360 ezer forint gáz- (ez elsősorban az üzemi konyha fogyasztása) és 280 ezer forint villanyszámlát jelent majd. A beruházások – az önerőpályázatoknak köszönhetően – átlagosan számolva bő 3 év alatt térülnek meg.

– Hálásak vagyunk a kormányzat energiapolitikájának és köszönöm jelenlegi és volt országgyűlési képviselőnknek a hathatós segítségét, hogy nyertes pályázatok révén jövőt tudunk teremteni szeretett falunknak, Pitvarosnak – mondta Radó Tibor polgármester, aki hozzátette: a jelenlegi erdészeti és energianövény beruházásaiknak és törekvéseiknek köszönhetően a jövőben munkát, megélhetést és segítséget tudnak nyújtani a helybélieknek.

És az óvoda épületén. Fotók: facebook

– Gőzerővel keressük a lehetőségeket az alternatív energiák további hasznosítása reményében. Célunk, hogy minél szélesebb körben tudjuk átadni tapasztalatainkat másoknak is – tette hozzá a község első embere.