Hírek

Nasca-vonalak a kiszombori búzatáblában?


Bajnóczi János- Kiszombor

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai hosszú évek óta minden évben elkészítik a kukorica-útvesztőt. Az idén is így történt ez. Légi fotózása után, a képek nézegetése közben feltűntek a mellette lévő búzatáblában rejtélyes vonalak. Több hétig ültünk a jelenségen, nem mertük nyilvánosságra hozni. A mi kis falunk nincs felkészülve több tízezer kíváncsi ember hirtelen fogadására!!!
Úgy döntöttünk, hogy a nyilvánosság kikerülésével megoldást találunk az érdekességre. Vezérkarunk félrevonult titokban megtalálni a rejtély kulcsát.

Magunkhoz vettünk sok kanna tablettás bort és hatásnövelőnek jófajta cukorból készült pálinkát, hadd okosodjunk. Minél kábább az ember, annál okosabb!

Beköltöztünk a Helytörténeti Gyűjteménybe több tízezer oldalnyi iratanyaggal. Felmerült, talán ufók jártak a kiszombori búzatáblán, mivel szabályos alakzat rajzolódik ki. Néhány száz évre visszamenőleg tanulmányoztuk Kiszombor történetét. Fogyott a jó kis borocska, és hatására jutottak eszünkbe egyre kézenfekvőbb magyarázatok. Utánanéztünk a Nazca-vonalak keletkezésének is. Talán vannak közös vonások. Több variációt is tűzben tartottunk. Meg is égettük a kezeinket rendesen, és így fogyott az iratmennyiség is. A hosszúra nyúlt pálinkázás után úgy döntöttünk, nem nyilatkozunk, míg egységes álláspontra nem jutunk. A bor fogyásával arányosan egyre többen hasonlóságot láttunk a Nazca-vonalak és a kiszombori kukorica-útvesztő mellett található búzatáblában lévő vonalak közt. Már csak egy embert kellett volna meggyőzni igazunkról. De ö hajthatatlan és antialkoholista volt.
Úgy véltük, ezek a vonalak a háború istenének a szentélyét ábrázolják. Nevet is kapott: „Kiszombor isteni szentélye”. De a napok teltek, a bor fogyott, iratmennyiséget felhasználtuk. 7 kép maradt /ezek keménypapírból készültek/, az előző kukorica-útvesztők légi felvételei. Nem volt más nézegetni valónk, és egyik józan pillanatunkban hasonlóságot találtunk a tavalyi útvesztő felvétele és a búzatáblában kirajzolódó vonalak közt. A rejtélyt megoldottuk. Vagy mégsem?

De mi is a valós magyarázat? Úgy döntöttünk, kellő megfontolás után, most már nyilvánosságra hozzuk a jelenséget, és mindenki képzelőerejére bízzuk a rejtély megoldását.