Hírek

Egyiptomi kirakós játék Bécsben, JAG-os diákokkal


Oláh Nóra – Makó

A nyerő csapat kifejezés ez esetben duplán is indokolt, hiszen két évvel ezelőtt, hetedik osztályos korukban az általános iskolai kategória első helyezését érték el, ezúttal pedig az középiskolás mezőnyt utasítottak maguk mögé az „Ozirisz földjén” című versenyen.

A vetélkedő meglehetősen összetett, mivel az egyiptomi kultúra átfogó ismeretét igényli – azaz kellő történelmi, irodalmi és művészeti tájékozottságot feltételez. Kutatásra ösztönöz, fejleszti az innovatív gondolkodást, a kézügyességet és a kreativitást. A Szépművészeti Múzeum nagy Egyiptomi gyűjteményének megismerésére alapozott tudáspróba három fordulóból áll. Az egyik egység egy feladatlap kitöltése, adott téma kifejtése a megadott irodalmi műfaj szabályainak betartásával. A másik egy kézműves, míg a harmadik egy rajzos-festészeti feladat megoldása.

A szarkofágok termében.

Az idén Egyiptom madárvilága, növényei, állatai és ételei kerültek a téma középpontjába. A feldolgozás műfajai közé tartozott a képregény, a szófelhő, a forgatókönyv, az animáció, a karcolatírás, a digitális montázs, a történetírás és rajzolás.
Legalább ilyen érdekesnek ígérkezett a gyakorlati munka is. Az egyiptomiak az illatos olajat, kenőcsöt és balzsamot külön e célra készített kis edénykékben tartották. Ezek egyike a szemfestékek tárolására szolgáló kohl edény volt – diákjainknak ilyet kellet készíteniük.

A csoport tagjai: Kurusa Anna, Inokai Máté, Varga Kristóf, Szilassy-Horváth Réka és Joó Rebeka Zoé. A bécsi jutalom-kiránduláson Rebeka nem tudott részt venni, ezért a korábbi győztes csapatban részt vett Fodor Katalin utazott helyette. A diáktársaságot felkészítő tanáruk, Kocsisné Maráczi Margit kísérte el erre a tartalmas, egynapos útra az elmúlt héten.

A délelőtt a bécsi Kunsthistorisches Museum Egyiptomi gyűjteményének behatóbb megismerésével telt.  A gyerekek szinte egy időutazás részeseivé váltak; az Egyiptomot idéző színvilág, a berendezési tárgyak, a falfestmények és a mennyezetet díszítő ornamentika életközeli élménnyé tették a felkészülés és a verseny során megszerzett ismereteket. A kiállításon szakszerű vezetőre leltek Győri Hedvig egyiptológus-muzeológus, a Szépművészeti Múzeum munkatársa személyében, segítségével „feltárultak” az Amon-papok és a Ptolemaiosz-kor koporsói, láthattak múmiákat, balzsamozási műveletet, halotti templomokat, a Gizai piramiscsoport makettjét, kanopusz edényeket, hieroglifákat, illetve fény derült az usébti szobrok szerepére. A makói diákoknak legjobban az úgynevezett „Egyiptomi puzzle” rekonstrukciós játék tetszett, de a múmiák és az egyiptomi ékszerek mellett sem mentek el közömbösen…

A múzeum állandó kiállítása is sorra került, ahol az ókori görög és római gyűjtemény darabjai – görög vázák, nagyszentmiklósi kincs, római szobrok, domborművek, szarkofágok, portrégyűjtemény – jelentették a további időutazást. A galériában pedig reneszánsz és barokk festményeket, illetve Munkácsy Mihály: A reneszánsz apoteózisa című művét csodálhattak meg a művészetekre (is) fogékony tanulók.

Délutánra is maradt megtekinteni való látványosság Bécsben, akkor a különleges angol kerttel szegélyezett Naturhistorisches Museum tárult fel a kíváncsi JAG-osok előtt, csodálatos ékkövekkel, kőzetekkel, ásványokkal, mozgó dinoszaurusszal, planetáriummal, földtörténeti kiállítással, és nem utolsó sorban a Willendorfi Vénusszal…