Hírek

Kétszáznál is több palacsintát sütöttek a Szent László-napon


Korom András – Makó

A Gruber László által bemutatott szentmise előtt Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte a híveket, kiemelve, hogy a Szent László-nap az újvárosiak ünnepe, üzenet az ééni akarásról, a jövőbe vetett hitükről, az egyházuk melletti kiállásról. Köszönetet mondotta szervezőknek, az újvárosi egyházközségnek és a támogatóknak, hogy közösséget építve mutatják meg az itt élők értékeit.
A szentmise után avatták fel a cserkészeket, az ünnepségen közreműködtek a Makói Magán Zeneiskola növendékei.

A résztvevőket ezt követőem az önkéntesek általkészített bográcsossal várták szeretetvendégségre a plébánia kertjébe. Közben és az ebéd utána templomkertben mindenféle nép játékot próbálhattak ki a gyerekek és a felnőttek, így íjászkodhattak, és a Kenderkóc Népi Játszóház eszközei segítségével a régi gyerekek kedvenc időtöltéseivel múlathattál az időt. A gólyaláb és az óriás malom mellett talán a legnépszerűbbnek a kézi kukoricamorzsolás és kerekes kút használata bizonyult, de főleg  a kisebbek élvezték nagyon a fonott vagy fából készült bababútorokat, eszközöket.

Már külön élménynek számított az is, hogy a templomkertben felállított jurtába is be lehetett lépni, hát még, hogy abban mindenféle érdekes dolgot is megtudhattak a vándorló/honfoglaló magyarok mindennapjairól és életéről.

– Ez is egy városrész nap, hiszen az újvárosiak ilyenkor, Szent László-napján tartja a búcsút, most ezt Kádár József képviselővel közösen újvárosi napként is rendezték – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester, aki férjével együtt vett részt a szentmisén, illetve az azt követő programokon.

A konyhában diákok kezelték mesterien a palacsintasütőket – igaz kétszáz után már nem nagyon számolták, hogy hányat sütöttek a csemegéből.

Akinek kedve volt, az kipróbálhatta, hogy mekkorát szól a karikás ostor. Volt akinek semekkorát, de volt, akinek óriásit durrant a bojtos vége.

Az idősebbek és fiatalabbak is érdeklődve figyelték a szíjgyártó mesterség fogásait, az érdekes kísérleteket, és persze aki akarta részt vehetett a makói Egészségfejlesztési Iroda egészségfelmérésén.

– Amikor beszéltem Kádár Józseffel, a városrész települési képviselőjével, abban maradtunk, hogy összekötjük a városrésznapot a Szent László-nappal itt a templomkertben – árulta el Pálfai Zoltán plébános. – Több mint száz éve áll a templomunk, ezért a városrésznek elsősorban ez a centruma, ezért értékeiben is megpróbáltuk ezt a napot itt megrendezni. A mai programjaink mind a közösségépítést szolgálják – tette hozzá, kiemelve annak a mintegy harminc önkéntesnek s munkáját, aki segítettek a nap megrendezésében.

Akit megkérdeztünk a különféle programok résztvevői közül, mind azt mondták, hogy remekül érzik magukat. A kisebbek kedvencei a népi játékok és a palacsinta voltak, a nagyobbak pedig nagyon érdekesnek tartották az izgalmas kísérletek bemutatói.

A Szent László-nap képekben: