Hírek

Buzás Pétert is jelölték Makó idei díszpolgárának


Korom András – Makó

 

Négy makói díszpolgár-jelölt neve szivárgott ki a hét elejéig, így a hírportálunk által indított internetes szavazáson Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a József Attila Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, Szentpéteri Csilla zongoraművész, a város arca, Sánta Sándor háziorvos/települési képviselő, a város első szabadon választott polgármestere és Tatár István gyémánt diplomás pedagógus közül lehetett választani.
A voksolás, melyről világosan megírtuk, hogy csak a szavazók véleményét tükrözi, hiszen a képviselő-testület ettől függetlenül saját felelősségére dönt (s végül Sánta Sándornak ítélték a címet, alaposan felkavarva a közvéleményt).

Már a szavazás megindítása után derült ki, az említetteken kívül a várost 20 éven át vezető Buzás Péter volt polgármestert és Kiss Péter Pál vállalkozót is jelölték erre a címre, melyre egyébként bárki bárkit javasolhatott, megjelölve, milyen érdemekért tette.

A városházán egyébként mélyen hallgattak a jelöltek nevéről érdeklődésünkre csupán azt közölték: “A díszpolgári cím átadását jogszabály rögzíti, hogy zárt ülésen kell tárgyalni és a zárt ülésnek csak a döntése hozható nyilvánosságra.” Ezért értesültünk más forrásokból és csak a voksolás megindítását követően Buzás és Kiss jelöltségéről. Az utóbbi egyébként a Polgári Szövetség Makóért színeiben épp Buzás csapatában indult a helyhatósági választáson.

A szavazás során egy nap egy eszközről, azaz komputerről, okostelefonról vagy tabletről csak egy érvényes szavazatot lehetett leadni, így a jelölteket ajánlók a szavazás kezdete óta többször is voksolhattak, azaz akaratukat többször is kinyilváníthatták.
A szavazás zárásáig beérkezett 36 ezer 696 voks szerint a szavazók szándéka nem egyezik a képviselő-testületével, hiszen Szentpéteri Csillának adnák a legszívesebben a díszpolgári címet. A zongoraművész összesen 20 ezer 754 szavazatot (az összes voksa 56,56 %-át) kapott, Sánta Sándor 15 ezer 208 szavazatot (41,44 %), Tatár István 542 szavazatot (1,48 %), míg Pál Lászlóné 192 szavazatot (0,52 %) kapott.

A szavazás végeredménye: