Hírek

Álmenyasszony is volt az esti Pátfalvi lakodalmason


Bojtor Boglárka – Makó

Az első lakodalmas táncot a Maros 2000-ben mutatta be, azóta a csoportok tagjai többsége kicserélődött és a zenekar is vadonatúj.  Ez a váz megmaradt, csak egy új külsőt kapott, új táncokkal, de a régi dalokkal.

A Maros Táncegyüttes öt éve aranylakodalmat is rendezett a színpadon, de egyelőre az akkori koreográfiát nem tervezik felújítani.
– Idén harmincnégy éves az együttes, jövőre jubileumi évfordulót szeretnénk – árulta el hírportálunknak Tóthné Döme Mária, a táncegyüttes művészeti vezetője. – Mivel tizenöt éve volt a lakodalmas, és akkor csak saját közönségünknek táncoltuk el több előadás keretében, most azt gondoltam, hogy megérdemel egy városi megemlékezést, a Makói Nyár keretében. Ez egy olyan rendezvény, amire joggal lehetünk büszkék és tökéletes alkalom arra, hogy bemutatkozzunk mindenkinek.

– A mostani történet arról szól, hogy a menyasszony és a vőlegény elbúcsúzik a családi házban, majd egy meghitt esküvőn kötik össze életüket – mesélte Mária. – A lakodalomra a vendégek Magyarország minden területéről és határainkon túlról is érkeznek, ebben a részben a csoportok kész koreográfiáival dolgoztunk. Az előadás végén a humor is szerepet kap, megjelenik egy álmenyasszony, valamint egy a sok bortól már álomba szenderült vendéget áltemetésre visznek – mondta.


Annak ellenére, hogy a humor is tarkította az előadást, Mariska inkább a lírai oldalt próbálta kidomborítani. Az előadás elején a pár egy csendes esküvőn kötötte össze életét, majd a végén gyertyás tánccal búcsúztak a közönségtől.
A Maros Táncegyüttes február óta készült a tegnapi előadásra, melybe a száznegyven táncos és a két zenekar rengeteg energiát fektetett, szívét-lelkét beleadta.

– A tizenöt évvel ezelőtti dél-alföldi lakodalmas felújítását vittük újra színre, melyre a koreográfiákat Mariska megcsinálta, összefűzésük pedig az én feladatom volt – mesélte a rendező Kovács Tibor. – Izgalmas volt és jó volt látni azokat a már felnőtt arcokat , akik annak idején gyerekként izgultak a függöny mögött. Szép nosztalgikus emlékek szakadnak fel bennem, és boldog vagyok, hogy segíthetek a Marosnak ebben a feladatban – mondta.

A sok munka meghozta gyümölcsét, az előadás végén a nézők vastapssal búcsúztak a szereplőktől.

Kurai Abigél és Gyulai Kristóf, azaz a menyasszony és a vőlegény a darabban.