Hírek

Kiakasztotta a mozi dübörgése a Csipkesor 21 lakóját


Korom András – Makó

Az aláírásgyűjtés kezdményezője csak a képviselő-testületi ülés tévéközvetítéséből tudta meg, hogy a város bemérette a hangerőt, az nem éri el az az értéket, ami miatt a vetítéseket le kellene állítani. A panaszra írásbeli választ máig nem kapott.

– Nyitott ablak miatt éjszakánként egyszerűen nem lehet pihenni. Már az is nagyon zavaró, hogy a mozielőadások alatt sokszor délután 3 és este fél 11 között a filmek hangjának állandó dübörgése hallatszik ki a nem megfelelően hangszigetelt épületből. A sarki lakásban, ahol én is lakom, pedig  a szomszédos épületről egyenesen ide verődik a felerősített hang. Mindent “élvezünk”, beleértve a kávézó vendégeinek hangoskodását és a székek éjszakai pakolásának zaját is – foglalta össze a lakók panaszait Takács László.

Ugyanezekről beszélt egy a nevét nem vállaló, de az ívet aláíró másik lakó is, aki erkélye szintén alig 20 méterre van a Hagymaház kávézójának teraszától és bejáratától. Ő is az mondta, hogy bár a kávézó szombat kivételével este 10-kor bezár, ám a vendégek gyakran még ezt követően is a helyszínen maradnak. – Ha halkan beszélgetnének, az is úgy hangzana mintha itt lennének a lakásomban. Ráadásul nem is halkan teszik – tette hozzá azzal, hogy a Hagymaházra néznek a lakások szobái.

A képen a Hagymaház és az onnan érkező zajokat felerősítő, a Csipkesorhoz L-alakban kapcsolódó irodaház.

Egy harmadik, az ívet szintén aláíró Baloghné Mészáros Anikót a legjobban a moziból kiáradó  zaj zavarja, mely a csukott ablakon át is beszűrődik a lakásba.
– Olyan ez mintha folyamatos mennydörgés között élnénk – mondta. S valóban, tegnap délután egyikük lakásában mi is jól hallottuk, amint folyt a hajsza az épp a műsoron lévő Jurassic World című filmben – nagy dübörgések közepette. Ugyanis az épületből csak a mély hangok áramlanak ki, s valóban úgy hangzanak, mint az égzöngés.

– Egy délután összegyűjtöttem az aláírásokat, melyeket legalább három hónappal ezelőtt adtam le. Arra sem érdemesítettek, hogy legalább írásban válaszoltak volna. Csak a testületi ülést nézve értesültem arról, hogy a kormányhivatalnak címzett, a normál életkörülmények visszaállítását kérő levelem az önkormányzathoz került – mondta Takács László. Hozzátette panaszukkal már a Buzás Péter vezette önkormányzathoz is fordult, ám az nem foglalkozott velük.

Az aláírásgyűjtő ív az első 17 névvel.

– Ez volt az egyik oka, hogy Farkas Éva Erzsébet és a Fidesz jelöltje mellé álltam, s álltunk mások is a helyhatósági választások idején. Reméltük, hogy ha már a régi városvezetés a nyugodt életünk érdekében nem csinált semmit, az új majd biztosítja számunkra azt – tette hozzá az aláírásgyűjtő.

A szerdai testületi ülésen egyébként csak azután derült ki, hogy volt ilyen aláírásgyűjtés, miután Sánta Sándor települési képviselő konkrétan azzal szólalt fel, hogy a mozival kapcsolatban 21 néhány ott lakó család felháborodva panaszkodik, beadványuk is van, de intézkedés nem történt. Hol tart az ügy kezelése?  – kérdezte.

Farkas Éva Erzsébet polgármester erre azt mondta, hogy valóban érkeztek panaszok a mozival kapcsolatban, sőt utcafórumon is szóvá tették ezt már neki. Hozzátette, hogy a mozi hanghatásait megvizsgálták, de az olyan értéket nem ér el, melyek miatt a vetítéseket ne lehetne megtartani. – Hosszú távú célunk, hogy a filmvetítéseket a Hagymaházból a régi Páger-moziba helyezzük át, annak felújítása után, melyre keressük a pályázati lehetőségeket. Ezt követően pedig a Hagymaház visszakapja teljes korábbi funkcióját – tette hozzá a városvezető.

Információnk szerint egyébként a Hagymaház rugalmasan áll a panaszosokhoz, így ha a szomszédos ház lakói túl zajosnak találják a tőlük kihallatszó dübörgést, akkor jelzésükre lejjebb veszik a hangerőt. A székek éjszakai pakolására és az egyébként bérbe adott kávézó működésére pedig megpróbálnak szúrópróbaszerűen odafigyelni.