Hírek

Közel 73 milliárd fejlesztési forrást kap a megye


B. Nagy László (Fidesz) elmondta: az összesen 72,95 milliárd forintból a megyei önkormányzat 29,2 milliárd forintot, Szeged megyei jogú városként 33,9 milliárd forintot, míg Hódmezővásárhely 9,84 milliárd forintot kap.

A megyei keretösszeg 29,2 milliárd forintjából gazdaságélénkítésre 5,4 milliárd forint, az önkormányzatok energiahatékonyságának növelésére 4,6 milliárd, míg a gazdasági infrastruktúra fejlesztésére 4,2 milliárd forint jut. .

A biztos elmondta: a korábbi 2007-2013-as időszak pályázatos formájától eltérően a TOP megvalósítási modelljének alapját a területi kiválasztási rendszer képezi, melyben mind a megye, mind a megyei jogú városok elkészítik az integrált területi programjaikat. Ennek legfontosabb prioritásai közé tartozik a térségi gazdasági környezet fejlesztése, a foglalkoztatás elősegítése.

Ezen belül fontos például a helyi érdekű gazdaság növekedésének elősegítése, az üzleti infrastruktúrafejlesztés iparterületeken, ipari parkok, inkubátorházak, innovációs központok, logisztikai központok fejlesztése. A másik kiemelt irány a vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztés, melynek legfőbb célja a vállalkozások, befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet kialakítása.