Hírek

Kiszomboron még a házasságkötő termet is mintha kicserélték volna


Gajáta Fanni – Kiszombor

Nagy felújítások zajlanak Kiszomboron, mivel négy középület is megújulhatott pályázati forrásokból.

– Miután az önkormányzatnak nem volt adósságállománya, ezért a Belügyminisztériumhoz pályázhattunk és 112 milliós támogatást kaptunk – mondta el Szegvári Ernőné polgármester. – Nagyokat álmodtunk és sajnos a pénzünk kevés lett, így Lázár János országgyűlési képviselő segítségével 37 millió forinttal egészült ki az összeg. A beruházás összköltsége 137 millió 650 ezer lesz.

A községházán felújított házasságkötő várja a házasodni vágyókat, amely hamarosan kész is lesz. A terem fűtésrendszerét korszerűsítették és ablakait is kicserélték. Ez közel 40 millió forintba került. A könyvtár körülbelül 43 millió 800 ezer forintból újulhatott meg.

Az épületet teljesen szét kellett szedni: új aljzatszigetelést és tetőszerkezetet kapott, illetve új mellékhelységeket is alakítottak ki a szakemberek, ezeken kívül akadálymentes feljárót alakítottak ki. Az Ady Endre Művelődési Ház sem maradhatott ki a felújítási dömpingből: új tetőt kapott, mivel a régi palák összetöredeztek és a villámvédelmi előírásoknak sem tett eleget. Hasonlóan a könyvtárhoz, itt is akadálymentes feljárót csináltak és hőszigetelik is az épületet. A beruházás 44 millió forint volt. A szociális gondozási központ közel 10 millió forintból újulhatott meg. Ajtó-ablakcserékre és hőszigetelésre volt szükség.

– A korszerű energiatakarékosságnak majd megfelelünk, hiszen az összes épületre igaz az, hogy hőszigetelés kapott, illetve ablak és ajtócserékre is szükség volt – mondta el a polgármester.