Makó

550 millió forint adót csaltak el a makói iskolaszövetkezet vezetői


Szanka Ferenc, a Csongrád megyei főügyészség szóvivője közölte, a főügyészség a vádlottakat üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a vádlottak 2012-2013-ban egymást követően voltak elnökei egy makói székhelyű iskolaszövetkezetnek, amely munkaerő-közvetítéssel foglakozott. Egy dunántúli székhelyű cég megbízásából munkavállalókat toboroztak, főként multinacionális cégeknek, és az ezzel kapcsolatos szerződéseket a szövetkezet nevében a vádlottak kötötték. Ők számlázták le a szerződések alapján a szövetkezetnek járó jutalékot, ennek áfavonzatát azonban nem vallották be, adófizetési kötelezettségüknek sem tettek eleget, amivel 550 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Miután elrendelték a szövetkezet felszámolását, a vezetők egyike a felszámoló többszöri felszólítása ellenére sem adta át a cég iratanyagait.

+++

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2014-es a legaláb 100 millió forintnál nagyobb adóval tartozó cégek listáján egyetlen makói iskolaszövetkezet, a Szent János tér 32. szám alá bejegyzett Grand School szerepel.

MH-MTI