Hírek

Százötvenen végeznek értékteremtő közmunkát Apátfalván


Gajáta Fanni – Apátfalva

Az előző ciklusokban nem volt értékteremtő közmunka Apátfalván, azonban Szekeres Ferenc polgármester megteremtette: az utcákat saját készítésű térkő-elemekkel javítják, az asztalosműhelyben köztéri padokat gyártanak, a szövödébe szőnyegeket, ruhákat készítenek és növénytermesztéssel is foglalkoznak a közmunkában résztvevők.

– Jelenleg 150 főt foglalkoztatunk a közmunkaprogramban – mondta el Szekeres Ferenc polgármester.

Betonelemeket gyártó üzem 50 munkással üzemel, ahol térkövet, szegélyelemeket, 60x40x10-es és 40×40-es betonlapokat gyártanak. A dolgozók egyik része az elemeket gyártják le, míg 15-en a meglévő járdahálózatot javítják a saját gyártású térkövekkel. A programban 3000 négyzetméter térkő és szegélykő gyártását szeretnék elvégezni

Az óvodában a saját készítésű térkövekkel javítják ki a járdát.

Asztalosműhelyt is létrehoztak a községben, ahová a megfelelő gépek és alapanyagok beszerzése után megkezdődhetett az utcabútorok gyártása: parkokba helyezhető padokat, sörpadokat, kerti asztalokat, székekkel, virágládákat és szemetesládákat is készítenek az elkövetkezendő időben. 60 utcabútor gyártását tűzték ki célul.

Munka az asztalosüzemben.

A Mívesház Manufaktúrában különböző bolyhos- és rongyszőnyegek illetve ruhák készítése folyik. Pólók matricázását, rávasalását is vállalják, jelenleg 400 darab megrendeléssel büszkélkedhetnek. Az elkészült termékeket az önkormányzat értékesíti.

– Jelenleg a szőnyegek értékesítése érdekében új piacok felkutatása folyik – mondta a polgármester. A varroda-szövöde 15 dolgozóval üzemel, és terveik szerint 500 darab lakástextilt és felsőruházatot készítenek el.

Növénytermesztéssel is foglalkoznak Apátfalván 25 emberrel. két 250 négyzetméteres fóliasátrat építetettek csepegtető öntözőrendszerrel kialakítva, ahol kaliforniai-, TV-, kápia-, hosszú hegyes paprikát és paradicsomot termesztenek. Szabadföldön káposzta, bab, uborka, paradicsom, karalábé és kukorica nő. 150 darab almafát is ültettek. Ezekkel az óvodákat látják el és természetesen el is adják a fölösleget.

A belvíz csatornahálózat karbantartásán és építésén 15-en dolgoznak faluban, amely munka szorosan összefonódik a térkő üzemmel, hiszen ott állítják elő a beton csatornaelemeket.

– Nagy feladat volt a semmiről elindítanunk ezeket a programokat, de sikerült és jól működnek a kialakult üzemek – mondta el Szekeres Ferenc Apátfalva polgármestere.