Hírek

Lázár: jövőre 5,5 százalékkal nőhet a minimálbér


Lázár János, aki a jövő évi büdzsét az adócsökkentés költségvetésének nevezte, azt mondta: ez az első alkalom 25 éve, hogy a kormány az év első félévében világossá tette a következő esztendőre vonatkozó pénzügyi terveit.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlás ügyében, jelesül, hogy a visszatoloncolásra váró bevándorlókat oda küldjék vissza, ahol beléptek az EU-ba – közölte

A tárcavezető kifejtette: a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, “ez az első etap”. Magyarország azonban nem képes a fogadásukra – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy – a Belügyminisztérium számításai szerint – a 16 ezerből “200 ezer is lehet” a következő fél évben.

Emellett a kormány vitatja is – folytatta -, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene-e fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda is kell visszaküldeni őket – tette hozzá.

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb-magyar kormányülésnek is az illegális határátlépés és a határzár lesz a várható legfontosabb kérdése. A szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy meg is maradjon – mondta a miniszter.

Közlése szerint várhatóan 175 kilométeres szakaszon váhatóan 4 méter magas kerítés létesül. Jelezte: módosítják az államhatárokról szóló törvényt, hogy a tulajdoni és használati kérdések rendezhetők legyenek.

Lázár János szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megyei szakaszon ötezer hektárról van szó, ennek egyharmada az állami és kétharmada a magántulajdon. Utóbbi használatáért az állam fizetséggel tartozik és ezt meg is fogja fizetni – rögzítette a miniszter, aki azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az ideiglenes határzár felállítása biztosítani fogja a határ legális használatát.
A tárcavezető c közölte: levelében arra hívja fel a brüsszeli testület figyelmét, hogy a magyar kormány rendelkezésére álló információk alapján több olyan személy és szervezet is van az Altus Zrt. konzorciális partnerei között, akik vagy amelyek esetében az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) többször vizsgálódott, és tudomásuk szerint el is marasztalta őket.

Lázár János bejelentette egységes csomagolás bevezetését tervezi a kormány a dohánytermékeknél. A változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lenne, és nem lesz mód a reklámozásra.

Ez a rendszer Ausztráliában már működik, és tervezik Franciaországban és Írországban is bevezetni – jelezte Lázár János, akinek közlése szerint az erről szóló javaslat ősszel kerülhet a törvényhozás elé.

MTI