Makó

Kelendő a saját termesztésű portéka a makói piacon


Gajáta Fanni – Makó

A borongós idő ellenére is sokan a piacot választották, hogy bevásároljanak az ebédhez vagy éppen a heti nagybevásárláshoz. Többen állították, hogy számukra fontos, hogy kitől és milyen alapanyaghoz jutnak, mivel azokban jobban megbíznak, mint a nagy áruházak kínálatában. Bucsai György pitvarosi termelő már évek óta visszatérő árus, aki saját maga által termelt zöldségeket árul.

– Amit árulok, az csakis saját kertemből származik. Fóliában paradicsomot, paprikát, míg a szabad földön káposztaféléket, hagymát, krumplit, gyökeret, répát, zellert és fűszerpaprikát termesztek. A kora tavaszi időszakban a paradicsomra nagy a kereslet, de ez nagyban függ, hogy milyen évszakot írunk – mondta az árus és hozzátette, hiába árul Makón, a hagymára kicsi a kereslet, pedig ő vöröshagymát, fokhagymát, fehérhagymát is kínál a vevőknek.

A zöldség mellett a gyümölcsökre is igényük van a vásárlóknak, Kovács Gyuláné standjánál főleg ezekre akadhatnak.
– Mostanában a legkeresettebb termékem a málna, amelyet a saját kertemben nevelgetek. De ezen kívül ribizlit és áfonyát is árulok. Árban nem emeltem és nem is csökkentettem a helydíj eltörlésével, de könnyebb a plusz költség nélkül.

Kardos Anikó is évek óta kínálja a vevőknek a saját fóliájában nevelgetett virágait. – A város szélén található a fóliánk, ahol főképp tavaszi virágokat, boglárkát, tulipánt, nárciszt tartunk, de miután ezeknek a virágoknak a szezonja lemegy, a rózsa veszi át a helyüket. Főleg a makói piacon szoktam kinálni ezeket, de ha több az árum, elviszem a közeli városokba is. A makói helypénz eltörlése megkönnyítette az én helyzetemet is.