Hírek

Macskássy Izolda jótékonysági kiállítása a JAG aulájában


Oláh Nóra – Makó

Még a tanév legvégére is jutott rangos program a vizuális művészetek kedvelőinek a József Attila Gimnáziumban, nemrég nyílt ugyanis kiállítás Macskássy Izolda mindenki mással összetéveszthetetlen, egyedi stílusú műveiből az intézmény aulájában. A marosvásárhelyi születésű, 1971 óta Magyarországon élő, Európa-szerte elismert grafikus-festőművész kérte meg az iskolát a tárlat megrendezésére, illetve tett javaslatot az időpontra.

A megnyitó beszédében Rója István igazgató a rendezvényen jelen lévő művésznő alkotói útját méltatta, illetve a művészet és az oktatás egymásra gyakorolt, egymást kiegészítő hatásáról szóló gondolatait osztotta meg a közönséggel. Az esztétikum, a szépség nevelő erővel bír – ezt a nevelő tevékenységet szolgálja az írás és a rajzolás fejlesztésén kívül a színvonalas műalkotások bemutatása. Számára külön esztétikumot jelent az is, ami önmagában tetszetős, közérthető és nem szorul magyarázatra. Macskássy Izolda látványvilága a derűs, lírai hangulatú, a finom színfoltok és könnyeden lendülő vonalak harmóniáját sugárzó képeivel éppen ezt az ideált képviseli.  

A megnyitóünnepség muzsikával vált még emlékezetesebbé: a Deszki Dukátok a délszláv zene hangulatába vonták bele a jelenlévőket. A gimnázium tanulói is felléptek – Műhelyi Felícia zongorán, Inokai Zsófia pedig fuvolán játszott.
A jeles alkalomra a művésznő számos tisztelője is eljött, köztük Szegedről Ian Fodorescu romániai főkonzul is. A hangulatos megnyitó kedélyes baráti beszélgetés formájában folytatódott.

A tárlat június 30-ig tekinthető meg reggel 8-tól este 7 óráig a gimnázium aulájában.