Hírek

Ki legyen Makó idei díszpolgára? – Szavazzon!


Korom András – Makó

Augusztus 20-án adják át az idei díszpolgári címet. Az ügyben a döntőt szót majd a helyi képviselő-testület mondja ki. Mi négy olyan köztiszteletben álló makói személyről tudunk, akiket jelöltek a megadott határidőig.

Az (abc sorrendben) első jelölt Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a József Attila Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, aki 41 esztendőn át tanított az intézményben.1986 és 2013 között az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken diákjai által elért eredmények alapján az ország ötödik legeredményesebb történelem tanára volt. 2007-ben az OKTV Történelemtanári Díját kapta az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, ezzel az év történelemtanára címet nyerte el tehetséggondozó tevékenységéért. 21 évig működtette az iskolai Reneszánsz Művészeti Kört ,mely történetét 2008-ban önálló kötetben meg is írta. 2002 és 2011 között vezette a JAG Helytörténeti Körét. A Makói Honismereti Kör szervező motorja, majd vezetője. 15 éve tagja, majd 2010-től titkára is a Csongrád Megyei Honismereti Egyesületnek, 6. éve a Honismereti Szövetség országos elnökségének, valamint Pedagógiai Munkabizottságának is tagja. Országos Honismereti Ifjúsági Akadémiát, határokon átnyúló Anyanyelv, hagyomány és identitás konferenciát szervezett, évente helytörténeti-honismereti konferenciákat, kiállításokat, tanulmányutakat szervez.

A második jelölt Sánta Sándor háziorvos/települési képviselő, a város rendszerváltást követő első szabadon választott polgármestere. Egy ciklust kivéve jelenleg is a képviselő-testület tagja, a legnehezebb helyzetben lévő Honvéd városrész szociálisan érzékeny képviselője, aki szabadidejében festészettel is foglalkozik.

A harmadik Tatár István gyémántdiplomás, Apáczai-díjas pedagógust a makóiak generációi szeretik és tisztelik egykori tanárjukként. A szakma a második világháború utáni matematikatanítás tíz legnagyobb hazai egyéniségei közé sorolja. A pedagógust nemrégiben köszöntötték 90. születésnapja alkalmából.

A negyedik Makó arca, azaz Szentpéteri Csilla zongoraművész, aki díszpolgári címe érdekében egész facebookos csoport alakult. Török József feltaláló azzal az indoklással adta még tavaly a javaslatát a városházára, hogy a zongoraművész nagyon sokat tesz a szülővárosáért, és makóiságát mindig, mindenütt büszkén vállalja.

A szavazást vasárnap zárjuk, s eredményt is hírdetünk!

Szavazás!