Hírek

Csontsűrűség mérő vásárlásához is kér támogatást a makói kórház


Korom András – Makó

A hivatalos nevén Csongrád Megyei Egészségügy Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó egy egy csontsűrűség mérő és egy az érelzáródást kimutató úgynevezett kar-boka indexmérő megvásárlásához kér támogatást a makói önkormányzattól. A holnap délelőtt 9-kor kezdődő testületi ülés elé kerülő anyag szerint a szűrőberendezések megvásárlásával kapcsolatos kérelmet Kallai Árpád főigazgató juttatta el Farkas Éva Erzsébet polgármesternek.

A kórház tavaly október óta szervez “Egészségfejlesztés és prevenció Makón és a kistérségben” címmel szűréseket, melyek eddig mintegy ezerötszázan vettek részt. A szűrések idén novembertől már állami támogatással folytatódnak.

A csontsűrűség és érszűkület rizikó szűréséhez szükséges eszközöket a két tagkórház, azaz a makói és a vásárhelyi felváltva használja, mégpedig úgy, hogy a vásárhelyi eszközöket hozzák át heti 2-3 napra Makóra, így az előbbi városban hosszú várakozási idő alakult ki.

Az igények miatt lenne szükség a makói kórházban is egy csontsűrűség és egy kar-boka index mérésére alkalmas műszer beszerzésére, melyre a makói kórház jelenlegi fejlesztésében nincs forrás.

A kórház az eszközök megvásárlásához 3 millió 477 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kér a Makói Többcélú Kistérségi Társulástól, de mivel annak erre nincs pénze, így az azt alkotó települési önkormányzatoknak kellene összeadniuk lakosságszám arányában a szükséges összeget. Ez azt jelenti, hogy Makónak 1 millió 751 ezer forintot kellene biztosítani.
A holnap az ülés elér kerülő javaslatban az olvasható, hogy a város támogatja a szükséges összeggel a két műszer beszerzését. A végső szót a képviselők mondják ki.

Nem egyedülálló, hogy a város nyújt támogatást a makói kórház gép-műszer beszerzésére, hiszen például a mára már erősen elavult CT-t is ebből vásárolta az akkor még a megyei önkormányzat fenntartásában álló dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház.