Hírek

Lázár: komoly teljesítmény az életpályamodell bevezetése


Schmuck Erzsébet (LMP) mai parlamenti felszólalásában elmondta: szerinte ha a kormány nem akar, nem is tud versenyezni a nyugati bérekkel. A kabinet felelősségének nevezte, hogy az elmúlt években folytatódott a bérek leszakadása, alacsony béren tartott, lecserélhető dolgozók vannak. A legnagyobb problémaként a dolgozói szegénységet nevezte meg, s értékelése szerint a múlt héten elfogadott adócsomag is tovább tágítja a jövedelmi egyenlőtlenségeket. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, hogy van-e terve a kormánynak a bérfelzárkózásra.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a nyugat olyan béreket kínál a legjobb magyar mérnököknek, orvosoknak, szakembereknek, amivel Magyarország nem tud versenyezni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy 2004 és 2010 között nem történt érdemi változás, az elmúlt három év béremelési politikájával azonban 5 százalékkal javult az átlagos vásárlóerő. A tárcavezető azt is elmondta, hogy Magyarország uniós összehasonlításban az első ötben van a legkisebb jövedelemkülönbségek szempontjából, mert egyenlőségpárti gazdaságpolitikát folytat. Komoly teljesítménynek ítélte az életpályamodellek bevezetését.
Schmuck Erzsébet nem fogadta el a miniszteri választ, a Ház azonban igen, 106 igen, 37 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett.

MH-MTI