Makó

Csillagvizsgálót is állítottak a makói múzeum udvarán


Bojtor Boglárka – Makó

A Máltai Szeretetszolgálat családi napja után elkezdődött a múzeumok éjszakája tegnap a délután közepén. A két rendezvényt már négy éve egy napon szervezettik, ami már-már hagyománynak tekinthető. A veteránautó kiállítás és bemutató, valamint a kézműves foglalkozás csak a bemelegítő volt. Csak ezt követően jött a nap egyik legnagyobb durranása, a mobil planetárium, melyben az egész univerzumról ismeretek szerezhetnek, akik belépnek a különleges buborékba.

Este hét órakor ünnepélyesen megnyitották a Felnevelő tájunk című honismereti kiállítást.

– Rájöttünk, hogy rengeteg értéket halmozott fel az egyesület tagjaiból álló közösség az évek alatt, melyeket együttesen célszerű bemutatni – modta a kezdetekről megnyitójában Blazovich László történész, egyetemi tanár. – A kiállítást megtekintve tablókat találnak az egyesületi életről a kirándulásoktól kezdve az évkönyvek kiadásáig. Majd látni fogják, hogy az egyes Csongrád megyei helyeken milyen gazdag honismereti élet folyik,nem csak a városokban, a községekben is. Ebben a munkában az egykori Nyugat-Csanád élen járt, ahol erőteljes honismereti élet folyik. Ha megnézik a kiállítást, gondoljanak arra, hogy mennyi munka van egy-egy ilyen honismereti kör működtetése mögött, ahol legtöbbször saját szabadidejükből és pénzükből szánnak egy kicsit a tagok a nemes célokra – osztotta meg gondolatait a közönséggel.

A megnyitó után a vendégek az emeletre fáradtak, ahol kiderült, mi a meglepetés. Gyorsan lelepleződött a titok, a lepel alatt az újra felfedezett Barcsay festmények lapultak.

– Egy közösség számára mindig nagy büszkeség, ha olyan értékei vannak, melyre a város határain túl is felfigyelnek, melyek által maga a település is értékesebbé válik. A mai múzeumok éjszakáján egy ilyenfajta gazdagodását ünnepelhetjük. A Barcsay festmények a Városháza százegyes termében rejtőzködtek eddig – mondta köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet polgármester.

A két festmény leleplezése után Nagy Imre múzeumigazgató mondta el megnyitó gondolatait és ismertette a festményeket.

Később a Forgatós Táncegyüttes műsora, táncháza és tűzugrás következett. Tíz órakor pedig  különleges zseblámpás tárlatvezetésen vehettek részt az éjjeli baglyok, utána pedig tombolán nyerhettek, akik bírták az ébren létet.

További képeink az eseményekről: