Makó

Megfontoltan haladnak a Makovecz téri sorompóépítéssel


Korom András – Makó

Racionális és végleges megoldást szeretne a városvezetés a Makovecz-téri illegális parkolás megszüntetése ügyében – tudtuk meg a városházától. Hogy ezen pontosan mit értenek, az azonban nem derült ki, így csak az valószínű, hogy nem átmeneti és elfogadható megoldáson törik a fejüket.

A Makovecz téri parkolás ügyét Weszelyné Végsheő Henriett települési képviselő vitte még tavaly decemberben a képviselő-testület elé. Akkor tolmácsolta ugyanis első ízben a Makovecz-tériek panaszait, melyek lényege, hogy idegenek, zömében a fürdőbe érkezők autói foglalják el az itt lakók elől a kijelölt parkolóhelyeket. Illetve a Teleki utca felől jelentős átmenőforgalmat produkálnak mindazok akik így szeretnék a belváros felé lerövidíteni az útjukat.

Mindeközben a fürdő melletti Szent János téri parkolókban alig áll valaki, ami érthető, hiszen itt a tanuszodába lehet csak bemenni, a Hagymatikum bejárata a Makovecz tér felől van. Mint azt az itt élőktől megtudtuk  a parkolási problémát már jelezték a korábbi városvezetésnek, ám a Buzás Péter vezette hivatal – ahogy az egyik panaszos említette – a füle botját sem mozgatta, hogy a helyzet rendeződjön.

– Nem kérünk mi különleges dolgot most sem, csak azt, hogy élhető maradjon a város legszebb, ám lakóházakkal övezett tere, s csak az állhasson be ide autójával aki itt lakik, vagy akihez a családja jön látogatóba – foglalta össze a Makovecz-tériek kívánságlistáját az egyik ott lakó.

A város átszervezte a parkolási rendet, illetve a Teleki utca sarkán “behajtani tilos, kivéve áruszállítás, kerékpárral, és engedéllyel”, közlekedési táblát helyezett ki. Egy közmunkás hetekig ott állt, hogy az önfeledt és/vagy idegen autósoknak felhívja a figyelmüket a megváltozott forgalmi rendre. Volt, aki megfordult, volt, aki szótlan továbbhajtott, de olyan is akadt, aki az őr anyagági felmenőit emlegette, felettébb nagy hangerővel. A táblát ezért viszonylag gyorsan leszerelték.

Azt az elképzelést sem támogatta eddig a város, hogy sorompóval rekesszék el a Teleki utcai bejáratot, legalábbis ezt mutatja, hogy az azt nyitó chipkártya igénylését leállították. Érthető, hiszen más városokban is az a tapasztalat, hogy a műanyagból, alumíniumból készült félkarú sorompót könnyű akár kézzel is benyomni, így azt viszonylag gyakran kell javítani/pótolni.