Makó

Csokoládétortával köszöntötték a 90 éves Tatár Pista bácsit


Gajáta Fanni – Makó

Tatár István életére bármit lehet mondani, de unalmasnak biztos nem. Tanítóként több városban, faluban is tanított és magas pozíciókban is helyt állt fiatalon. 1925. június 20-án született Pista bácsi Makón. Kinevezett díjnok is volt a Pénzügyminisztériumban, de hiába kereste a tanári fizetésének ötszörösét, végül a szíve a tanári pályára húzta. A Kiskunfélegyházi Tanítóképzőben 1944-ben szerezte meg a tanító oklevelét, majd még ebben az évben az erdélyi nagyszokondi népiskolában dolgozott, egy évvel később pedig a Kunágota-urbánpusztai gyerekeket taníthatta. Feleségével, Ágotával itt ismerkedett meg. – Egyből igent mondott a lánykérésre – árulta el Pista bácsi, aki 1952 augusztusában nősült meg.

Újabb állomáshoz érkezett az élete Nagykamarás-Gádoroson, ahol 26 és fél évesen iskolaigazgatóvá választották. – Annak idején ebben az iskolában volt a legnagyobb számú hiányzás az országban. Megesett, hogy nem csak betegség miatt nem jártak a gyerekek iskolába, hanem azért mert nem volt miben. Ekkor indítottam el a „Gyere velem iskolába!” mozgalmat, ahol a rászoruló gyerekeknek cipőt és ruhákat adtunk. A naplóba a nevük mellett nem a családjuknak a megjelölését írtuk, hanem cipő-, és ruhaméreteiket – mondta.

1957-től Békés megyében megyei vezető szakfelügyelőként tevékenykedett, majd 1961-től nyugdíjba vonulásáig, 1986-ig Makón tanított. Megyei általános iskolai vezető szakfelügyelőként is dolgozott egyidejűleg tanárként. Egykori diákjai a mai napig köszönnek neki és szeretik, van, aki levélben köszöntötte születésnapja alkalmából. – Büszke vagyok arra, hogy 6 könyvem jelenhetett meg illetve arra is, hogy Bolyai- és TIT-tag is lehettem – mondta el az egykori tanár. Azt is elárulta, hogy miért matematika és kémia szakos tanár lett. – Legfiatalabbként a kunágotai tanári karban rám maradt ez a két tantárgy. Pedig író szerettem volna lenni!
Így 1952-ben szerezte meg a matematika, fizika, kémia szakos tanári diplomáját, majd 1975-ben a József Attila Tudományegyetemen pedagógia-pszichológia szakos oklevelet kapott.

Nem esett volna kétségbe, ha nem tudott volna elhelyezkedni tanárként, mivel vízvezeték és bádogosi szakmával is büszkélkedhet, amelyet édesapja által sajátíthatott el. Lánya elmondta, az ő házukon Pista bácsi készítette az ereszt.

A nyugdíjas pedagógus sose unatkozik, sok időt tölt együtt unokáival, dédunokáival is. A családja igen nagy, hiszen ha összegyűlnek, az asztal körül 25-en kell elférniük.

Pista bácsi a várostól csokoládétortát, bort, míg Orbán Viktor miniszterelnöktől oklevelet kapott születésnapja alkalmából.