Makó

Az Eiffel-tornyot is megfestik az ifjú művészpalánták


A téma bizony nem könnyű, ám annál inkább gondolatébresztő lehet a telep régi és új tagjai számára. A Barcsay-évforduló apropóján a különböző művészeti ágak jeles művelőire emlékeznek a gyerekek, a maguk választott eszközeivel. A feladat – amelyet Karsai Ildikó grafikusművész, a telep vezetője jelölt ki erre az évre – legalább annyira komoly, mint maga a gondolati tartalom, hiszen nemcsak különböző eljárással készülő, egyedi festmények és rajzok kerülnek ki a kezük alól, hanem a tábor végére egy igazi pannó – falborításra szánt, fából készült festmény, táblakép – is. A hét darabból álló fatábla-sorozat egy-egy elemén a különböző művészeti területek jelennek majd meg; a kivitelezés összehangolt csoportmunkában zajlik.

Az ágazatok ábrázolása a tervek szerint – bár mindegyik a maga sajátos karakterét mutatja – egymásba ötletesen átvezetve történik. A grafika, a zene, a tánc, a színház, a szobrászat, az építészet és a festészet kap egy-egy felületet; a különböző részletek pedig a vázlatok és az egyedi rajzok, festmények alapján kerülnek kiválasztásra. Elsősorban a rutinos, „többszörösen visszaeső” teleptagok jeleskednek a táblaképeknél: Vajka Petra a színpadon gólyalábakon egyensúlyozó tűzzsonglőrt és a légtornászt rajzolja és festi, miközben Marshall Tamás az Akropoliszra „építi” a Parthenont. Gera Ákos a Dávid-szobrot faragó Michelangelót örökíti meg, ezalatt Naszradi Réka egy vízköpő figurát varázsol a felületre. A kiszombori Varga Pál a Brooklyn-hidat, a földeáki Virág Zsófi az Eiffel-tornyot vállalta magára. Gera Orsolya közben szorgalmasan felvázolja a festő figuráját – amint épp a fenti épületeket festi a vásznára…

Amíg a pannó részletei készülnek, a többiek különböző eljárással készülő rajzokkal, festményekkel dolgozzák fel a téma egyes részleteit. A bartókos Erdei Bori egy épp aktuálissá váló jeles alkalmat, a Szent Iván-éji tűztáncot, tűzugrást jeleníti meg. Dinnyés Noémi, aki Ferencszállásról érkezett, az sydney-i Operaház jellegzetes épülettömbjét dolgozza ki apró részletességgel, a szegedi Draskóczy Emma pedig a balett táncosok kifinomult mozdulataival van elfoglalva.

A művésztelep újabb és ifjabb résztvevőinek kezdeti félszegsége is könnyen feloldódott, egy-egy látványos, könnyen elsajátítható szakmai fortély „bevetésével”. A fonalgrafika és a papírmetszet technika – bár igazi „festői” maszatolással is jár – egykettőre népszerűvé vált. A negyedikes Selmeczi Amina, aki most először jár az ifjúsági művésztelepen, rögtön két nyomatot is készített… A SZIGNUM-os Kiss-Széll Ábel a tenyerét is sikerrel használta – festőeszközként.

A szerteágazó munkafolyamatot és a legkülönbözőbb életkorú alkotók tevékenységét összeszokott művésztanári csapat segíti, Karsai Ildikó vezetésével: Bárdi Andrea, Bertus-Barcza Anikó, Brzózka Marek, Nacsa Richárd és Oláh Nóra. A Bagolyvárban zajló szorgoskodás végeredménye pedig a közönség számára is láthatóvá válik július 26-án, pénteken délelőtt 11 órától a Városház Galériában.

További képeink: