Makó

Öt év bezártság után ismét felfedezi Makót a mozgássérült Erzsike néni


Korom András – Makó

Nem sokkal délelőtt 11 óra után  érkezett meg Miklós Sándorné házához az az autó, mely az elektromos hajtású mopedet szállította. Nem sokkal később már a kezelésével ismerkedett a makói asszony, aki önerőből nem tudta vállalni, az orvos által kiírt gyógyászati segédeszköz árát.

– Öt éve otthon ülő lettem, mert ha rosszak az útviszonyok, a közeli sarokig sem tudok elmenni, mert odáig már nem bír el a lábam – jellemezte eddigi helyzetét Miklós Sándorné, Erzsike néni. A nyugdíjas asszony nagy figyelemmel hallgatta a mopedet szállító szakembert, hogyan kell használni, tárolni az elektromos széket, majd beleült, s néhány tanulókört is ment vele.
– Tönkre van menve a két forgóm, két csigolyám összeroppant, kétszer is eltört a bokája, ínszalagszakadásom is volt 1969-től szenvedek a lumbágó miatt azzal dolgoztam végig az életem – ezért közlekedek nagyon nehezen. Örülök és hálás vagyok, hogy most ismét kitárulhat előttem, ha a világ nem is, de a város mindenféleképpen.

A nyugdíjas asszony elmondta, hogy korábban elektromos kerékpárt használt, de a csatornázás idején azzal elesett, s akkor végképp leszállt róla. Eddig a gyógyszerfelíratás is körülményes volt, betelefonált a rendelőbe, s a nővérke vitte ki neki a receptet. Azokat aztán vagy a lánya, vagy a fia váltotta ki. – Segítenek amikor tudnak, de anyagilag nem, mert mindenki tele van adóssággal – tette hozzá azzal, hogy az önerőt azért nem bírta összerakni, mert ő is svájci frank hitelt vett fel a háza bevakolására, s atörlesztőst most is nyögi.

Égető Gábor és Erzsike néni a mopeddel.

– Tavaly decemberben kért támogatást a járási hivataltól a mozgásátsegítő moped beszerzéséhez, ám egész idén április elsejéig a jogszabályok nem tették lehetővé, hogy az önerőhöz a kormányhivatal ilyen mértékű támogatást nyújtson. Április elseje óta azonban lehetőség vanaz itt kért összeg méltányossági megállapítására az Egészségbiztosítási Alap terhére. Juhász Tünde kormánymegbízott 85 ezer forintos támogatást állapított meg számára – mondta Égető Gábor, a Makói Járási Hivatal vezetője. Az ügy érdekében a makói járási és a kormányhivatal összefogott, s otthonában keresték fel a kérelmezőt, aki a hivatalba képtelen lett volna bemenni az ügyet intézni. A moped árának 80 százalékát fedezi a társadalombiztosítás, a kérelmező alacsony nyugdíjából azonban nem futotta az önerőre. Ezt állta a kormányhivatal.

– Szó szerint házhoz ment a hivatal ez ügyben, s arra szeretnék kérni mindenki, ha bármiféle problémája van, nyugodtan keresse fel a Makói Járási Hivatal, ha a jogszabályok lehetővé teszik, mindenkinek megpróbálunk ügyes-bajos dolgaiban segíteni – tette hozzá Égető Gábor.