Hírek

Lázár: állami vezetői juttatások csökkennek, áttekintik a bérplafont


A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő, tervezett változtatásokat ismertetve kifejtette: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra. Így például kiemelt egészségügyi ellátásban a jövőben csak a miniszterek és az államtitkárok részesülhetnek. A jövőben kinevezendő állami vezetők esetében megszűnik a lakásfenntartási térítésre való jogosultság, és szigorúan meg fogják vizsgálni, hogy az ingatlant kérelmező jogosult-e a lakásra, és ha igen, szolgálati ingatlant használhat majd. Megszüntetik a kormányüdülő-használati jogot is, az üdülőket, köztük a balatonőszödit, eladják – sorolta a lépéseket.

Pontosítják az utazási juttatásokat, a különböző biztosok és kormányhivatal-vezetők alacsonyabb kategóriájú gépkocsira lesznek jogosultak, és újraszabályozzák azt is, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyet kaphat – részletezte Lázár János, aki azt mondta, mindezen intézkedéssel évi százmilliós nagyságrendű megtakarításra számítanak.

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafon intézményét, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt, van-e összefüggés a bérezés és az adott cég eredményessége között – közölte a miniszter, megjegyezve, hogy az ügyben meghallgatják a témában jelentést készítő Domokos László számvevőszéki elnököt.

A kormány munkájának értékelésével kapcsolatban a miniszter kérdésre válaszolva közölte: Orbán Viktor kormányfő kérésére először a Miniszterelnökség összeállít egy háttéranyagot a tárcák vállalásainak teljesüléséről, majd egyeztet a miniszterelnök a minisztereivel, és utána születnek meg a személyi döntések. Ezzel párhuzamosan tartalmi értékelést is végez a kormány, ennek sorvezetője a közelmúltbeli OECD-jelentés lesz, valamint a közszolgálati egyetem tanulmánya az állam működésének minőségéről.
Arra a kérdésre, hogy a Miniszterelnökségen lesznek-e szervezeti átalakítások, Lázár János azt mondta, várható helyettes államtitkári státusok megszűnése.