Hírek

Barcsay festménylelet a makói városházán


A makói városháza 101-es számú, raktárnak használt, ablak nélküli helyisége különös kincseket rejtett. A városháza rendezése kapcsán innen rendkívüli értékek kerültek elő. Kiderült, hogy az itt rejtőzködő, nem túl jó körülmények között tárolt több mint száz festmény között két Barcsay Jenő-festmény is található.

A mester mindkét művét makói tartózkodása során, 1926-ban alkotta. Az egyik a Kékegű táj, a másik a Kútgém címet viseli. A művész piros színű szignója „Barcsay J. 926” a képeken jól olvasható. Mindkét alkotás restaurálásra szorul. Felszíne szennyezett, sérült, összességében állapota közepesnek mondható. A festményeket a talált állapotban a múzeum a nagyközönség számára is bemutatja június 20-án, a múzeumok éjszakáján.

Brútyó Mária festő-restaurátorművész első szemrevételezése alapján föltételezhető, hogy a festmények alapjául szolgáló vászon másodlagos felhasználású, és a Barcsay-képek alatt egy más alkotás vagy vázlat rejtőzködik.

A felfedezésnek különös aktualitást ad, hogy 2015 Barcsay-emlékév, ugyanis idén üljük a Kossuth-díjas grafikus és festőművész születésének 115. évfordulójáról.