Hírek

Andreát ma hatszor is kimentették a Hagymatikum medencéjéből


Korom András – Makó

Öt makói iskola mintegy száz diákja figyelte a megnyitó után a vízimentők gyakorlatát a fürdő külső medencéjénél. Ők mentették ki különféle módszerekkel Andreát a vízből, a gyerekek szeme láttára. Ezzel mutatták meg többek közt azt, hogy milyen módon lehet segíteni a fuldoklón. Arra rögtön fel is hívták a figyelmet, hogy a bajba jutottak hátulról kell megközelíteni a vízben, nehogy lehúzza a segítőt magával.

A vízimentők és a mentők bemutatója csak egy egyik volt a program során, hiszen a gyerekek Farkas László, a makói mentőállomás vezetője és munkatársai segítségével a szárazföldi életmentésről is értékes ismereteket szereztek. Így például kipróbálhatták a szájból-szájba lélegeztetést és a szívmasszázst is egy ampubabán.

– A tanév végén a megelőzési munka egyik központi eleme a diákok nyárra történő felkészítése – mondta Nagy Tiborné őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Ennek volt a része a Víz-parti.
A gyerekek – akiknek nem csak a nyári és a vízi veszélyekre, de a bűnmegelőzésre is felhívták a figyelmét – hat állomáson láthattak különféle bemutatókat, többek közt a rendőrség felszereléseivel is megismerkedtek. A lányokat már a pisztoly súlya is meglepte, míg a fiúk közt akadt, akik a fegyverek nevét is tudták.

– Az idősek mellett fiatalok az egyik legveszélyeztetettebb korosztály a nyári hőségben – emelte ki Palicz András alezredes, a makói rendőrkapitányság vezetője. Hozzátette: a különböző állomásokat úgy állították össze, hogy minden fontos szünidei ismeretre szert tegyenek a résztvevők.

A gyerekek egyébként az ezeken megszerzett ismereteikről tanúbizonyságot is kaptak, s a legeredményesebb csapatok ajándékkal jutalmazták.

Hasonló balesetmegelőzési rendezvényt tartottak már Kiszomboron, illetve zajlott ugyancsak ma Földeákon is.

További képeink: