Hírek

Ősszel indulhat a Hagymatikum fejlesztése


Korom András – Makó

Immár nem ciklusonként, hanem évente adhatnak díszpolgári címet Makón, ugyanis erről döntött mai rendkívüli ülésén először a helyi képviselő-testület. Török Miklós (DK) és Zeitler Ádám (Jobbik) azt mondták, attól tartanak ezzel “felhígul” a cím tartalma, ám Farkas Éva Erzsébet polgármester megnyugtatta őket, hogy azt szigorú szabályok szerint ítélik oda.

A testület döntött arról, hogy megkezdik a Hagymatikumot üzemeltető Makói Gyógyfürdő Kft. zárt részvénytársasággá való átalakítását, mellyel az vonzóbb lehet a külső befektetők számára, illetve nagyobb lehetőséget biztosít a fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatok során.

Zeitler Ádám és Török Miklós (DK) úgy vélte a cégforma-váltás azt is eredményezheti, hogy állami, de akár magánkézbe is átkerülhet a fürdő. Farkas Éva Erzsébet elmondta: az új városvezetés számára turisztikai szempontból a fürdő a legfontosabb. A Hagymatikum fejlesztése már ősszel megindulhat, azokkal az elemekkel, melyek az eredeti tervekből kimaradtak. Hadik György (Fidesz) hozzátette, hogy a város nem olcsó, hanem dinamikusabban fejlődő fürdőt akar. A polgármester és a képviselő szerint szó sincs a fürdő állami vagy magánkézbe adásáról, azt továbbra is az önkormányzat üzemelteti.

Marosvári Attila (PSZM) szerint a jelenlegi cégforma megfelel az elvárásoknak, az esetleges befektetőkkel úgy is a tulajdonos, vagyis a város tárgyal. A testület végül 8 igen és 3 tartózkodás nélkül fogadta el a cégforma átalakítását.

A helyi választási bizottsági tagságról lemondott Bálint József, dr. Petrik Orbánné és Mátó Erzsébet, valamint Kónyáné Miklós Erzsébet és Vári Henrietta póttagok helyére dr. Bartha Attilát, dr. Báron Zsuzsannát, dr. Tiszlavicz Lászlót tagnak, míg póttagnak dr. Góg Csabát és dr. Nagy Jenőt választotta a testület.

A képviselők döntöttek arról, hogy kérelmet nyújtanak be a Magyar Államkincstárnak a helyi köznevelési intézmények működtetése alóli felmentést kérve, miután annak költségeit a város nem képes vállalni. Illetve határoztak arról, hogy a Maros parti üdülőterületen lévő Zöldház Oktatási Központot holnaptól – határozatlan időre – a Vagyonkezelő Kft-nek adják át működtetésre.