Makó

Befejezték a két makói szeméttelep rekultivációját


Gajáta Fanni – Makó

Az elmúlt 17 hónapban két uniós projekt keretében összesen több mint 10 milliárd forintot költöttek  69 dél-alföldi település 76 hulladéklerakója, köztük a két makói, rekultivációjára. Mintegy 2 millió négyzetméter területet adtak vissza a természetnek és több mint 1 millió köbméter hulladékot mozgattak meg. A 100%-os támogatottságú programot a DAREH Önkormányzati Társulás valósította meg.

– A rekultiváció elsődleges célja, a lerakókkal érintett természeti környezeti állapotok helyreállítása, a környezeti elemek szennyeződésektől elhatárolása, megóvása, az eddigi szennyezések minimalizálása – mondta el Dávid Zoltán, a DAREH elnöke a mai makói sajtótájékoztatón.

Eltúntek a nejlozacskók és a többi szemét a földfelszínről.

– Makónak nagyon fontos, hogy ez a beruházás megvalósult. Fontos, hogy a város határában lévő két szeméttelep meg tudott újulni és nem szennyezzük tovább a környezetet. Illetve azokat akik Makóra érkeznek, nem ez a két szeméthely látványa fogadja, mint az elmúlt években, hanem egy szép, megújult domb – tette hozzá Czirbus Gábor alpolgármester.

Kovács Iván elmondta, 6 futballpályányi területet rekultiváltak a földeáki út mellett. A domb, amelyet kialakítottak, 8-9 méter magas. –  A lerakók környezetének szennyezésmentességét is ellenőriztük – tette hozzá a kivitelező Bácska Mérnöki Kft. kommunikációs vezetője.