Hírek

Csak Makónak fizetett nagy összeget a Viziközmű Kft.


Korom András – Makó

Megkérdeztük Szegvári Ernőnét, Kiszombor polgármesterét, mit szól a Viziközmű Kft. ügyében eddig kiderült dolgokhoz, de érdeklődésünkre azt mondta, a korábbi társulási üléseken kifejtette álláspontját, most pedig megvárja az ügyészségi feljelentést követő eljárás végét.

Egyébként Makó után a kft-ben legnagyobb, összesen 6,22 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Kiszombor polgármestere volt az, aki – amint arról korábban beszámoltunk – többször is szóvá tette a társulási üléseken a cégből kiszervezett munkákat, a vezérigazgatói autócserét, rákérdezett a vezérigazgató fizetésére. A 2009. május 29-i taggyűlésen – melyen kiderült, hogy a Viziközmű Kft. vezérigazgatója Passatját 7 millió forintos költséggel egy új Passatra cserélték az előző esztendőben, miközben csak 6 milliót költöttek hálózatfejlesztésre – pedig azt mondta: folyamatosan az az érzése, hogy ebben a kft-ben levágják az aranytojást tojó tyúkot. A legfontosabb a vezetékek felújítása lenne, a vezérigazgatói autócsere csak huszadrangú kérdés.

A 2011. február 18-i társulási ülés jegyzőkönyve szerint annál a résznél, melynél Medgyesi Pál vezérigazgató az alvállalkozóknak kiszervezett munkákról adott tájékoztatást, Kiszombor polgármestere a következőket mondta: “Mi vagyunk a tulajdonosok és gyakorlatilag mi vagyunk a legjobban megfogva ebben az egész megrendelésbe és kivitelezésbe. Kifizetjük, van rajta haszna és levesz bennünket egy másik cég, Eszméletlen.” Majd így folytatta: “…furcsa, hogy hogy a tulajdonos fizeti a legtöbbet, két cég is megél rajtunk. Ezt én szégyellem, hogy a legnagyobb megrendelőként és tulajdonosként ezt végigéljük és két oldalról is fenntartjuk a céget (a Viziközmű Kft-t – a szerk.) a kivitelezés miatt a vízdíjakban.”

Gyermekrajz a Tinódi utcai székházban.l

Kovács Sándor a szintén kisebbségi tulajdonos Csanádpalota polgármestere elmondta: a Makó térségi polgármesterekből álló társulási tagok csupán Medgyesi Pál vezérigazgató díjazást és menedzsmenti feladatait határozták meg, illetve elfogadták a zárszámadást és az üzleti tervet.

– A polgármestereknek semmilyen információjuk sincs arról, hogy a menedzsment a kft-n belül milyen jutalmakat, prémiumokat és egyéb juttatásokat osztott – mondta Kovács Sándor. Csanádpalota polgármestere hozzátette, a cégben tulajdonos 17 közül 14 önkormányzatnak egyetlen fillér bérleti díjat sem fizetett a Makó-Térségi Viziközmű Kft. az utóbbi évtizedekben.

Kézzel írt és jóváhagyott mozgóbér javaslat is előkerült a Viziközmű iratai közül. Indoklás nincs rajta.

– Ezzel szemben Makónak egymilliárd forint fölötti bérleti díjat fizettek, s valamennyi pénzt kapott Kiszombor és Földeák is. A többi településnek ezzel leamortizálták a vagyonát. Azaz minden esztendőben azzal növelték az eredményt, amit amortizálásként leírtak. Gondolom, hogy ebből vagy a jó isten tudja miből fizették a többieket.

Egy másik gyermekrajz. Mintha csak a jutalomkifizetéseket ábrázolná.

A Viziközműből kiszervezett munkákat végző cégekkel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: – Hogy ilyen létezik, azt 2013-ban úgy tudtam meg, hogy két csanádpalotai utca hátsó részén végezték a pangóvíz megszüntetését. Nekem kellett kérnem, hogy azt ne a Viziközmű Kft-vel szerződésben álló cégek, hanem palotai vállalkozók végezhessék, ha már nincs erre kapacitása a Vízműnek. Ezt a két hárommilliós munkát végül megkaptuk, többet sem két évtized alatt. Igaz a Viziközmű Kft. 30-50 ezer forinttal járult hozzá évente a városnapi rendezvényeinkhez – tette hozzá Kovács Sándor.