Makó

Futóversennyel kezdődik a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda júniusi programsorozata


A Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda most szombaton rendezik meg az „Öleljük át Makót!” futónapot azzal a céllal, hogy egy közös, látványos, az egész várost körülölelő mozgásprogrammal népszerűsítsék a mozgást. A 7,5 kilométeres távot kerékpárral és görkorcsolyával is lehet teljesíteni, és a megadott útvonalon bárhol lehet csatlakozni. A futás 10 órakor indul a Petőfi parkból (Fél 10-től közös bemelegítést tartanak a bodyArt-tal), és a résztvevők várhatóan 11 órakor érkeznek vissza az indulás helyszínére.

Ugyanezen a napon egész napos sportnappal, illetve sportprogramokkal várják az érdeklődőket ugyancsak a Petőfi parkban, ahol különböző mozgásformákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A sportnap színpadán lesz – többek között – aerobic bemutató, TRX, zumba, akrobatikus rock&roll és spinning. A színpadi programok mellett pedig népi játékokkal, baseballal és családi váltókkal várnak minden fiatal és idős érdeklődőt egyaránt. Az esemény sztárvendége Nagy Péter, Magyarország legerősebb embere, olimpikon, Európa-bajnok bronzérmes súlyemelő.

Június 13-án   Maros menti hídtúrával várják a makóiakat és a térségben élőket, mely keretében a résztvevők vonattal utaznak át Makóról Magyarcsanádra, onnan gyalog mennek el az egykori Szent Gellért hídhoz, majd Apátfalvára, ahonnan ugyancsak vonattal térnek vissza Makóra. A túrázók reggel negyed 9 órakor gyülekeznek a makói v előtt és várhatóan délután 3 órakor érkeznek vissza Makóra.

Június 20-án ismét két családi, illetve mozgásprogrammal várják az érdeklődőket. A reggeli, illetve délelőtti órákban a Marosmenti Mocorgók Makói Baráti Köre várja közös mocorgásra és szalonnasütésre a mozogni vágyókat a Maros-parton. A távot és a tempót mindenki tetszőlegesen választja ki magának! A résztvevők fél 10-kor gyülekeznek a Maros-parti strand bejáratánál.

Ugyanezen a napon délután 2 órától rendezik meg második alkalommal a Családi Lovasnapot Makón, a vásártéri lovas pályán a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda szervezésében, a Makói Lovas Egyesület közreműködésével. A résztvevők ezúttal is ismerkedhetnek a lovakkal, mind a gyermekek, mind a felnőttek kipróbálhatják a lovaglást, emellett lovasbemutatókkal, lovaskocsikázással és játszóházzal várják az érdeklődőket.

Június 27-én Makón is megrendezik a Mozgások Éjszakája rendezvényt: a tavalyi évben nagy sikert aratott országos rendezvénysorozathoz ebben az évben Makó is csatlakozott, így ezen a napon este kilenc és hajnali négy óra között a város több pontjára szerveznek különböző mozgásprogramokat abból a célból, hogy minél többen élhessék át az éjszakai testmozgás közösségi élményét. A részletes programról hamarosan lehet tájékozódni a www.evp.hu oldalon.

A kórházban található prevenciós rendelő folyamatosan várja az egészségi állapotuk iránt érdeklődő lakosokat, akik vércukorszint-, koleszterinszint-, testsúly-, testmagasság- és testtömeg index-mérésen, érszűkület- és anyajegy vizsgálaton vehetnek részt. A 45 év feletti nők részére lehetőséget biztosítanak csontsűrűség mérésre, a 45 év feletti férfiak részére pedig a prosztata megbetegedések rizikó szűrésére. A prevenciós rendelő munkatársai mindezeken felül a vizsgálatokkal összefüggő életmód tanácsokkal is ellátják a látogatókat. Információ és előjegyzés: 06/62/511-186 vagy efi-makó@evp.hu.

Mindezek mellett júniusban is folytatódnak a települési szűrések: június 13-án Csanádpalotán, június 20-án Apátfalván, június 27-én pedig Magyarcsanádon várják az érdeklődőket.