Makó

493 millióból újult meg a Száraz-ér


Befejeződtek a Száraz-ér rekonstrukciós munkálatai, melynek kapcsán a kedvezményezett Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ma tartotta ünnepélyes záró rendezvényét Tótkomlóson. A 492,51 millió forintos összköltségű projekt a vízfolyás Királyhegyesi és Sámson-Apátfalvi Száraz-ér élőhely-helyreállítására összpontosult.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) és a tótkomlósi önkormányzatának közös konzorciuma által megvalósult projekt célja a Száraz-ér vízterének ökológiai stabilitása, a jó biológiai vízminőség visszaállítása, javítása, a megfelelő vízi ökoszisztémák kialakulását segítő vízvisszatartás megoldása, valamint a természetes vízi vagy vízhez kötött élőhelyek mennyiségi és minőségi javítása volt.

Az élőhely-helyreállítási fejlesztés érdekében négy ökológiai víztározót alakítottak ki, tiltó műtárgyak épültek, ill. kerültek felújításra, 16 km hosszban csatorna mederrendezés valósult meg, az idegenhonos fás-szárú növényfajokat eltávolították, s 960 db tájra jellemző őshonos fa- és cserjefajokat telepítettek, monitoring eszközök kerültek beszerzésre (pl. távcső, GPS, mérőműszerek), valamint a környezettudatosság növelése jegyében Tótkomlós belterületén egy 1500 méter hosszú tanösvényt is kialakításra került, bemutató táblákkal, megfigyelő toronnyal.

A beruházás Ambrózfalva, Nagyér, Csanádalberti és Tótkomlós települések közigazgatási területét érintette.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával (100 %-os támogatásából) megvalósult projekt kivitelezési munkái tavaly márciusban kezdődtek és idén május végén fejeződtek be.