Hírek

Rosszullétek tarkították a trianoni megemlékezést


Makó Híradó

A makói önkormányzat ma délelőtt 11-kor rendezett megemlékezés a Korona előtti első világháborús szobornál a trianoni békediktátum aláírásának 95. évfordulóján, mely napot 2010-ben a kormány a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánított.

– Június 4-e nem csupán Trianon emléknapja, hanem a nemzeti összetartozás napja is, amiről 2010-ben határozott a magyar kormány – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester. A rendezvényen közreműködött a Maros Táncegyüttes és a Makói Magán és Művészeti Zeneiskola, beszédet Orbán Imre történész, kulturális referens mondott.

– Magyarországot Trianonban egyszerűen feldarabolták és népét megalázták – hangzott el a történész megemlékezésében. – Tisztelt jelenlévők, kedves gyerekek, 1920. június 4-ét, Trianont gyászolni kell! Súlyos sebeket ejtett rajtunk, amit gyógyítani kell – tette hozzá.

A megemlékezés végén megkoszorúzták az első virágháborús szobrot, majd általános iskolások és középiskolai tanulók virágokat helyeztek el.

A nagy meleg nem volt az ünnepség mellett: a diákoknak vizet osztogattak, hogy ne essenek össze, a tűző napon álldogáló iskolások közül azonban többen így is rosszul lettek vagy ájultak el. A kivezényelt diákokon és egy-két idősebb makóin kívül csak azok vettek részt a megemlékezésen, akik arra hivatalosak voltak: azaz a város vezetői, illetve a képviselő-testület egyes tagjai. Illetve jelen voltak az iskolák tanárai is. Aki érzékeny bőrrel és fedetlen karral volt jelen, az a végére pirosra sülhetett.
Az ünnepségen résztvevő Zeitler Ádám jobbikos képviselő árnyaltan úgy fogalmazott: szerinte nem a legjobb időpontra tették a megemlékezést.

+++

Többen hírportálunknak panaszolták el, hogy szívesen elmentek volna a rendezvényre, ha azt a város késő délutánra, a munkaidő vége utánra szervezi. Igaz, volt aki tudta, hogy 6 órakor lesz a Jobbik megemlékezése a Petőfi parkban, illetve ugyanekkor lakossági utcafórum is kezdődik Kádár József települési képviselő és Farkas Éva Erzsébet polgármester részvételével a Búza utcai Makovecz bölcsődénél. Ám szerintük még belefért volna, ha délután 5-kor kezdődik a Nemzeti Összetartozás napi megemlékezés.

+++

– Nem voltak kötelezően kirendelve az iskolák – mondta hírportálunknak Barna Gábor. A városháza kabinetvezetője hozzátette: az ünnep előtt érdeklődtek intézményfenntartóktól függetlenül valamennyi iskolánál, hogyan emlékeznek meg erről a napról. Azt a választ kapták, hogy rendkívüli történelem óra keretében, filmvetítéssel.
– Ezt követően levélben újra megkerestük az intézményeket, hogy részt kívánnak-e venni a városi megemlékezésen, ugyanis annyi szál virágot rendelünk, ahány gyerek jelen lesz azon – világította meg az emléknap előkészítésének részleteit Barna Gábor, a kabinetvezető.