Hírek

Lázár: július elején határozzák meg a következő három év feladatait


Altus-ügyben megerősítette: elküldte Brüsszelbe a cégpapírokat, a DK pénzügyi folyamatait bemutató dokumentumokat és Gyurcsány Ferenc DK-elnök vagyonbevallását, amik szerinte arra világítanak rá, hogy “a DK pénze Gyurcsány Ferenctől származik, Gyurcsányé az Altustól”, az Altus pénze pedig az Európai Bizottságtól származhat.

Úgy fogalmazott az Altus európai bizottsági megbízásáról: “nem feltételezem, hogy szándékosan, a nemzetközi munkásmozgalom összeesküvésének gyümölcseképpen kapta Gyurcsány Ferenc ezt a pénzt, (…), egy apparátus hiba történt”.
Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzet csütörtökön az ország brüsszeli állandó képviseletének átalakításáról cikkezett, Lázár János – akinek a felügyelete alá tartozik a szervezet – közölte: határozott változásokat tervez a képviseleten. Célul tűzte, hogy Magyarország állandó képviselete legalább olyan jó legyen, mint a térségbeli versenytársaké. A képviseletet vezető Györkös Péter nagykövet távozásáról szóló értesüléseket a miniszter ugyanakkor nem kívánta kommentálta. Úgy fogalmazott: Györkös Péter kiváló diplomata, a következő időszakban is szüksége van rá a magyar államnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a héten új eljárást rendelt el a Biszku-perben, Lázár János tudatta: Orbán Viktor tájékoztatást kért az ítélettel összefüggésben Trócsányi László igazságügyi minisztertől. A tárcavezető megjegyezte: “én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít”.

A Miniszterelnökséget vezeti miniszter azt is elmondta: a rendőrségi nyomozással megerősítette azt a korábban is hangoztatott véleményét, miszerint a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének azonnali hatállyal távoznia kell a székéből. “Amennyiben ezt nem teszi, minden órával kárt okoz” – fogalmazott, a mozgássérült sportolók érdekeit hangoztatva.

Nem maradhatnak Magyarországon a más uniós országokból visszaküldött menekültek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zártkörű tanácskozást hívott össze szakdiplomaták, a külügyi tárca és a Miniszterelnökség tanácsadói részvételével, hogy meghatározzák, a június végi európai tanácsi ülésen milyen pozíciót kell felvenni. Az Európai Néppárt frakcióvezetőjével folytatott tanácskozásnak is ez volt az egyik legfontosabb témaköre – tette hozzá. Fontosnak nevezte az emberek véleményének kikérését is, utalva arra, hogy ez a téma az elmúlt huszonöt évben nem volt közbeszéd tárgya. Komoly mintának nevezte, hogy néhány hét alatt háromszázezren küldték vissza a nemzeti konzultáció kérdőíveit.

A miniszter jelezte, hogy minden uniós jogszabályt be akarnak tartani, de szükségesnek tartja a megváltoztatásukat, mert jelenleg nincsenek meg a kitoloncolás jogi feltételei. Felhívta a figyelmet arra, hogy az a szabály, amely majd Brüsszelben születik, kötelező lesz Magyarországra nézve, ezért nagy kérdés, “mit fogunk tudni elérni”.
Kiemelte, hogy a kormány osztja a belügyminiszterek tanácsában megfogalmazott álláspontot, amely arról szól, hogy jó néhány tagország szerint az volna a leghelyesebb megoldás, ha az érkező bevándorlók még a belépés előtt olyan gyűjtőpontra kerülnének, ahol az unió meghatározza a sorsukat.

Lázár János a legtöbb terhet viselő országok közé sorolta Magyarországot, és kifejtette, hogy a politikai menekülteket meg kell védeni, az illegális bevándorlók azonban fokozott kockázatot jelentenek rendészeti és egészségügyi szempontból, valamint a kincstár számára is.
Kérdezték a bevándorlásra vonatkozó tájékoztató kampány plakátjairól is. Azt felelte: a szöveg egyszerűsége egyszerre a hátránya és az előnye, aki egyszer elolvassa, annak valami eszébe fog jutni bevándorlás és munkavállalók viszonyrendszerében, és a kormány szempontjából ez a fontos.

MTI