Hírek

A makói pályakezdőket segítenék munkához


Gajáta Fanni – Makó

Ma délelőtt a makói munkaügyi központban hívták fel a figyelmet a szakemberek a kifejezetten a fiatalok pályakezdők alkalmazását segítő uniós forrásokra. A megyei kormányhivatal road show-jának fő célja, hogy a pályakezdő 25 év alattiakat a munkaerő piaci nyilvántartásba kerülésük után 4 hónapon belül álláshoz is jussanak.

A rendezvényen Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte a résztvevőket.

– A városvezetés az új gazdasági programjának kidolgozása során kikérte a helyi vállalkozások, civil szervezetek vezető véleményét is, így alkotta meg a végleges tervet – emelte ki a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy a városban három szakképző iskola működik. Fontos, hogy az intézmények szorosan együttműködjenek a munkaügyi központtal, valamint a helyi vállalkozásokkal is.

– A Csongrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatói road show-ján tartottunk tájékoztatást, amelyben az ifjúsági garanciaprogramot népszerűsítettük a vállalkozók körében. Itt az a lényeg, hogy a 25 év alatti regisztrált álláskeresőknek olyan különböző támogatási formákat tudjunk biztosítani, amellyel a foglalkoztatók kedvezményeket kaphatnak – mondta el portálunknak Budai László.

– Két forrást népszerűsítünk: a TÁMOP még az előzős uniós költségvetési ciklusból származik, s kifejezetten a hátrányos élethelyzetben lévő társadalmi csoportokat célozza meg. Ez ugyan még a 2007-2013-as ciklusban futó projekt, csak most lehetőség nyílt több mint 200 millió forint elköltésére – mondta Juhász Tünde kormánymegbízott. Hozzátette: – Csongrád megye eddig több mint 4 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott, amihez újabb 242 millió forint érkezik. A munkaerő-piacon hátrányos helyzetű álláskeresők és inaktívak foglalkoztatását segítő plusz támogatásnak köszönhetően további háromszáz alacsony iskolai végzettségű, pályakezdő, 50 év feletti, ápolásból-, gondozásból visszatérő álláskeresőt tudnak bevonni a foglalkoztatásba.

Makói adatok:

– Az új, a 2014-2020-as ciklusban kifejezetten a fiatalok munkába állását célzó támogatási formát népszerűsítünk, ez a GINOP, azaz Ifjúsági Garancia Program. Itt azokat szólítjuk meg, akik még vagy nem dolgoztak soha vagy már kihullottak a munkaerő piacról. Azért népszerűsítjük ezeket a támogatási formákat, hogy felhívjuk a figyelmet a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira.
 
A TÁMOP program meghosszabbításának köszönhetően a megyében 4 milliárd 346 millió forinttal 5942 munkavállaló foglalkoztatását segítik, ami október végéig újabb 330 munkavállaló álláshoz jutását, majd a támogatás lejárta után minél többek továbbfoglalkoztatását jelenti.

A GINOP programban pedig összesen 1 milliárd 362 millió forintból 1370 15-24 év közötti nem tanuló, de nem is dolgozó fiatal álláshoz jutását, vagy vállalkozóvá válását segítik a megyében.

Forrás: megyei kormányhivatal

– Miután megkaptam a munkaügyi központ támogatását, utána az itt dolgozók értesítettek róla, hogy érdemes megjelennem ezen a rendezvényen – árulta el Hős Szilvia, aki május eleje óta egyéni vállalkozó. A gyógymasszőr hozzátette: szabadon felhasználható támogatásban részesült a munkaügyi központ segítőkész munkatársainak köszönhetően, s bár még nincs alkalmazottja, most arra kíváncsi, hogyan tudja hosszú távon is működtetni és fejleszteni vállalkozását.