Hírek

Makói Fidesz: miért hallgatnak a Viziközmű ügy érintettjei?


Korom András – Makó

Czirbus Gábor közölte: központ téma volt a múlt heti utcafórumokon a Makó-Térségi Viziközmű Kft. ügye. Az emberek mélységesen felháborodtak, hogyan történhetett meg, hogy magas vízdíjat kellett fizetni, s azt sem,értik miért kellett a menedzsmentnek magas összegeket kifizetni. Az sem világos mindenki számára, hogy az elvégezett munka után miért járt ekkora jutalom és ekkora prémium, s nem értik, hogy a saját dolgozói cégeinek kiszervezett munkákat miért nem tudta elvégezni a Viziközmű Kft.
– Nem csak a makóiak, de mi is a mai napig felfoghatatlanak tartjuk, hogyan történhetett meg mindez. Egy olyan 2009-es jegyzőkönyvre bukkantunk, ahol feketén-fehéren szerepel, mennyit költött a Viziközmű Kft. hálózatfejlesztésre és mennyit a vezérigazgató gépjárművére. Az előbbire 6, míg az utóbbira 7 millió forintot fordítottak. Azaz a vezérigazgatónak vett egy elegáns fekete autót, mellyel jó megjelenést tudtak neki biztosítani. Ez utóbbiról Medgyesi Pál szó szerint azt mondta: nagyon fontos a külső megjelenés, egy olyan fontos projekt kezdésénél, mint a csatornázás. – mondta Czirbus Gábor. Hozzátette, ezt az aránytalanságot nem Makó, hanem az egyik környező  település polgármestere jegyezte meg, azzal hogy a kocsivásárlásra fordított összeget inkább a vízvezeték felújítására kellett volna fordítani.

Hadik György közölte a múlt heti utcafórumán azt a megdöbbentő kérdést tette fel neki az egyik polgár, hogy miért bántják a Viziközmű Kft-nél vezető beosztásban dolgozott embereket, hiszen mindenki lop?
– Mi annak idején számonkérést ígértünk. Nem azt, hogy aki bűntelen, azt meghurcoljuk, hanem azt, hogy aki sáros, akivel probléma van, azt közhírré tesszük. Márpedig egyértelmű, hogy a Makó-Térségi Viziközmű Kft-nél közpénzekkel éltek vissza. Hogy sok vagy kevés pénzt kaptak, azt egy szórólapon minden háztartásba eljuttattuk, az emberek maguk kell, hogy eldöntsék – mondta.
Hadik György emlékeztetett arra, hogy nem csak a Viziközmű Kft-nél, de más városi végeknél is volt probléma, de ezeket csak egymás után hozzák majd nyilvánosságra.

Hadik György nem érti, miért nem szólalnak meg a Viziözmű ügyben érintettek.

– Megdöbbentő számomra, hogy a cég felügyelőbizottságának elnöke nem szólal meg. 2001-2005 között Buzás Péter a felügyelőbizottság tagja volt. Azé a testületé, mely feladat volt a cég ellenőrzése, ha visszásságot tapasztalt, akkor pedig intézkedések megtétele. Buzás Péter a 2011. február 10-ig taggyűlésen azt mondta, idézem: “Ahogy rám azt mondják, hogy hazaviszem a fürdő árának felét, úgy rátok azt mondják, hogy az összes munka ki van szervezve, strómanokkal csináltatjátok és ti vagytok a háttérben. Most azért jön ez elő, mert most indul a vastagja és ez a rengeteg cég lenyúlja. Tudom, hogy a szabályzatok rendben vannak. Tegyétek már fel ezeket a kérdéseket, ezt mindenki mondja, kirakatban vagytok.” Ugyanazon a társulási ülésen azt is mondta: “Mi olyan szempontból vagyunk érintettek, hogy a bérleti díjakat vesszük ki, nekünk ez húsba vágó kérdés” – olvasta fel a jegyzőkönyv részletét Hadik György. Szerinte a közpénzekkel el kell számolni. Ha valaki pedig gyanítja, hogy visszaélés történt azokkal, akkor az köteles feljelentést tenni, ahogy tette ezt az új képviselő-testület.  
Hadik György hangsúlyozta: nem érti, miért nem szólalnak meg az ügyben érintettek, miért nem mondják el, hogy miért nem léptek ezekben az ügyekben?