Hírek

Makói hősi halott a sátoraljaújhelyi temetőben


Csanád vármegye (mely székhelye akkor Makó volt) a hadkiegészítés szempontjából két részre osztották. Makó és a központi járás a császári és királyi 46. (szegedi) gyalogezred, míg a nagylaki, battonyai és kovácsházi járás a császári és királyi 101. (békéscsabai) gyalogezred kiegészítési területe volt. Természetesen más egységekbe is kerültek makóiak (pl.: a cs. és kir. 4. (nagyszebeni huszárezredbe, a szegedi 5. és 302. honvéd és a 3. honvéd huszárezredbe). A hadkötelesek legnagyobb számban mégis a két gyalogezredben harcoltak.

Makóról vonult be Putnoki Imre, aki 1892. október 4.én született a városban, Szabó Rozália és Putnoki Ferenc harmadik gyermekeként, s 22 éves korában lőtt sebtől halt meg a sátoraljaújhelyi hadikórházban, 1915. január 4-én – tudtuk meg Szili Kristóf, meteorológustól. Putnoki Imre az ő felesége – Putnoki Ilona – nagybátyja volt.

A sátoraljaújhelyi temetőben szalaggal övezett nagybátyja sírja mellett Putnoki Ilona.

Putnoki Imre elhalálozási adatai a a Sátoraljaújhelyi Református Közösség Halotti Anyakönyvében, az 1915-ös évben, a 218. oldalon, a 4-es folyószámon van bejegyezve. Alakulata a cs. és kir. 46. gyalogezred volt. A hozzátartozók szerint a przemisl-i várharcokban vett részt. Sebesülése után szállították a sátoraljaújhelyi katonai kórházba. A Sátoraljaújhelyi Hősi Temetőben nyugszik, a főbejárattól tekintve a baloldali sírtömbben. A fejfáján a felirat hibás, Pustnoki (egy “felesleges” s betűvel!) Imre lett bevésve, de a többi adat egyértelművé teszi, hogy Putnoki Imréről van szó. A Hősök Sírkertjét a Sátoraljai Börtön és Fegyintézet elítéltjei tartják karban.

Néhány éve rendeztek Putnoki unokatestvér találkozót Makón, – minden évben tartanak ilyet, általában mindig máshol.

A Putnokiak évente rendeznek találkozót. Makón is volt már ilyen.

Putnokiak egyébként  1730 óta laknak a városban, legalábbis ettől kezdődően van  nyoma az anyakönyvezésben a családnak. Putnoki János – Putnokiak köztörzse – 1730-ban született, és 1795. május 2-án hunyt el, a olvasható a református halotti anyakönyv XII. kötet 140. oldalán, ahová bejegyezték a halálozásának okát is.

Putnoki Imre neve (ahogy a többieké is) lassan olvashatatlan a makói I. világháborús emlékművön.

A Putnokiak egyébként kötődtek a Galamb családhoz, hiszen Putnoki Erzsébet volt Galamb József felesége, akiknek 7 gyermeke közül az 5. volt Makó híres szülötte, Galamb József. A Ford T-modell főkonstruktőre 2012-ben elhunyt lányával, Gloriával (Gloria Galamb Albinak; férje volt lengyel származású kémia professzor: Albiniak) még leveleztek a Magyarországon élő Putnokiak. Gloria  – közölte Szili Kristóf – azonban már nem tudott magyarul, mivel édesanyja amerikai volt.