Hírek

Lázár: júniustól írják ki a vidékfejlesztési pályázatokat


Mikor írja ki a Miniszterelnökség az új vidékfejlesztési program pályázatait? Miért van Magyarország a sereghajtók között programja elfogadtatásával? – kérdezte Ikotity István (LMP) ma a parlament azonnali kérdések órájában.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában tudatta: jó esély van arra, hogy júniusban megtörténjenek a kiírások. Emlékeztetett egyúttal arra a kormányzati célra, hogy a vidékfejlesztési források 80 százalékát a kis- és közepes gazdaságoknak szánják.

Heringes Anita (MSZP) arról beszélt, hogy a jelenleg működő paksi erőmű vezérkarának esetleges leváltásával kapcsolatos hírek – és új, nemzetközi menedzserek kerestetése a cég élére – bizonytalanságot okoztak az ott dolgozókban. Paks vezetésében szakértelem kell, nem menedzserszemlélet – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nagy körültekintéssel választották ki azt a tanácsadócéget, amely az új paksi menedzsereket keresi. Közölte továbbá: június 16-ára Paksra hívják az érintett környéki polgármestereket, képviselőket, hogy a paksi program áttekinthetőségét mindenkinek lehetővé tegyék. Ezen a napon szeretne találkozni a paksi cégvezetéssel és szakszervezeti vezetőkkel is – tette hozzá.

“Mikor engedik már végre el Farkas Flórián miniszterelnöki biztos kezét?” – tette fel kérdését Ikotity István (LMP), aki jelezte, hogy százmilliós nagyságrendben merült fel korrupciós gyanú a Híd a munka világába programban. A projektet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kezelte, amelyet korábban Farkas Flórián fideszes képviselő vezetett – idézte fel, hozzátéve, hogy más botrányok is felbukkantak az ORÖ háza táján.

A Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: aki a magyar államban, különösen Orbán Viktor kormányában tisztséget vállal, azzal szemben alapvető elvárás a törvények betartása. Ha kiderül a szóban forgó ügyekről a törvénytelenség, és Farkas Flórián nem tudja tisztázni a szerepét, akkor a kormányfő megvonja tőle a bizalmát – mondta Lázár János, hozzátéve ugyanakkor: reméli, hogy Farkas Flórián “megáll a saját maga lábán, és nem kell a kezét fognunk”.