Hírek

Az animációs filmkészítésről a makói diákoknak


Oláh Nóra – Makó

A Videóműhely, működésének 21 éve alatt nemcsak számos alkotást, európai és ázsiai utazást és díjat tudhat magáénak, hanem ennek köszönhetően kiterjedt kapcsolatrendszerrel is büszkélkedhet, mesélte a diákoknak az óra elején elhangzó bevezetőjében Czibolya Kálmán, az alkotócsoport vezetője. Thaiföldi vendégével – ahogy sok más nemzetközi filmes szakemberrel is – a dél-koreai DIMA (Dong-ah Institute of Media and Arts) Egyetem filmfesztiváljainak egyikén ismerkedett meg. A Bangkoki Egyetem Animáció és Multimédia Karán tanító Ekaraj európai tanulmányútja során több országot is meglátogat; magyarországi célállomása elsősorban Makó volt.

A JAG-ban a 11. és 9. osztályosoknak tartott médiaórákon egy másik, ugyancsak szakmabeli vendég is bemutatkozási lehetőséget kapott. A felsőtárkányi illetőségű, a jelenlévő diákokkal közel egykorú Bata Zalán két évvel ezelőtt, egy filmes workshop hatására kezdett el foglalkozni az animációs filmkészítéssel, azóta is főleg autodidakta módon képezi magát. Két rövid, elgondolkodtató jelképiséggel felépített filmjét is levetítette: az elsőnek a rajzait még hagyományos módon, papírral és tollal készítette, míg a második alkotás már teljes egészében számítógépes technikával valósult meg.

A médiaórák további részében az „Ohn” becenévre hallgató thaiföldi animációs szakember vette át a szót: angolul először az általa tervezett rajzfilmfigurákkal ismertette meg a padokban ülő tanulókat, majd lépésről-lépésre avatta be őket a Photoshop technika használatába. Ez volt a leglátványosabb művelet, hiszen a különböző effektek segítségével a felvázolt sárkány egyszerű körvonalas rajza rövid idő alatt plasztikussá, már-már életszerűvé vált, élénk színárnyalatokat és valósághű környezetet is „kapott”.

Aligha meglepő, hogy mindkét iskola tanulói igencsak átszellemült figyelemmel kísérték a folyamatot – később Onh meg is jegyezte, hogy nagyon tetszett neki a makói diákok fegyelmezett órai viselkedése, mivel elmondása alapján a bangkoki gyerekekre ez kevésbé jellemző…

Fotó: Czibolya Kálmán és a szerző