Hírek

Fűnyírásért is járt jutalom a Viziközmű Kft-nél?


Korom András – Makó

Bár a Makó-Térségi a városvezetés által korábban pénzszivattyúnak nevezett Makó-Térségi Viziközmű Kft. ügye nem volt napirenden a mai testületi ülésen, azért mégis szóba került.

Hadik György (Fidesz-KDNP) települési képviselő napirend előtti felszólalásában kérte, hogy tisztázzák a végelszámolás alatt álló Viziközmű Kft. dolgait. Hiszen mióta kiderültek, hogy milyen kifizetések történtek ott, ő kap hideget és meleget azért, hogy miért bántanak egy köztiszteletben álló embert – utalt a volt vezérigazgatóra. – A megye legmagasabb vízdíja bizonyos emberek zsebébe került – emlegette fel a képviselő az átvilágítás eddigi részeredményet – ezek pedig közpénzek. Hogy ezt megtehessék, félrevezették az önkormányzatot, Mindenkinek azt mondták, hogy bajban van a vízmű ezért kell emelni a vízdíjakat, közben ezek a pénzek a saját nyerészkedésüket szolgálta – mondta Hadik György, aki azt kérte, hogy mindenki olvassa el a valamennyi makói háztartásba a közelmúltban kiküldött, erről szóló szórólapokat!

A Viziközmű ügye az Alföldvíz Zrt. szolgáltatási tevékenységéről adott részletes – és egyhangúan elfogadott – tájékoztatón is szóba került.

Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester kérdezte meg, hogy Makón miért volt magas a vízdíj, s a rezsicsökkentés erre hogyan hatott.

Csák Gyula, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2011 előtt mindenütt a helyi önkormányzat állapította meg a díjat. A makói szolgáltatást 2014-ben vette át az Alföldvíz Zrt. Ekkor a viziközmű törvény szerint a korábban megállapított, de a parlament által befagyasztott díjak voltak érvényben, majd a rezsicsökkentés miatt a díjat 10 százalékkal csökkentették ezt, s ez alapján számláznak.

– Bérleti díjat fizetünk az önkormányzatnak, megállapodás szerint évente 26,5 milliót. Hogy korábbiakban miért így alakult a díj, erről nem kaptak információkat – mondta a vezérigazgató.

Török Miklós (DK) képviselő felvetésére, miszerint ez a bérleti díj a burkolt adó melyet a cég az önkormányzatnak fizet, Csák Gyula válaszként elmondta: nem burkolt adó a bérleti díj, szakmailag is indokolt, ugyanis a közmű tulajdonosa Makó városa, annak a kötelessége a rendszer felújítása és bővítése – ebből a pénzből!

– Az Alföldvíznél hogy történnek a jutalmazások? Mert nálunk lesújtó módon – kérdezte és állapította meg Weszelyné Végsheő Henriett képviselő (Fidesz-KDNP)..

Csák Gyula elmondta: Alföldvíz Zrt-nél elfogadott szabályzat szerint a két felsővezető (ő és helyettese) egyáltalán nem kap ilyet. A további vezetők 2 havi teljesítményösztönzésben részesülnek, ha teljesítik az elébük kitűzött többletfeladatokat. Az alsóbb vezetők pedig csupán 1 havi alapbért kaphatnak jutalomként.

Czirbus Gábor alpolgármester arról érdeklődött, hogy a Makó-Téségi Viziközmű Kft-nél kiszervezett tevékenységek jelenleg is fennállnak-e, illetve az Alföldvíznél a saját dolgozóinak szerveznek-e ki munkát?

Csák Gyula közölte: törvény sorolja fel a kiszervezhető tevékenységeket. Az Alföldvíznél a tevékenység 1 százalékánál kevesebbet szerveztek ki. Ilyen például a víztoronyra kötélen való felmászás. A makói üzemmérnökségnél minden feladatot saját apparátussal végeznek . külső cégeket nem foglalkoztatnak. – Saját dolgozóink nem végezhetnek munkát velünk kapcsolatban álló önkormányzatoknak – szögezte le.

Czirbus Gábor azon kérdésére, miszerint a város, illetve a Viziközmű Kft. korábbi vezetése kérte-e az Alföldvíz Zrt-t, hogy a kiszervezéseket vegye át, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója azt válaszolta: – Volt olyan szerződési ajánlat a várostól, hogy vegyük át a járulékos szerződéseket. De ezeket elutasítottuk. Nem vettünk át fennálló szerződéseket, de nem is derült ki, hogy a város melyeket akarta, hogy továbbvigyünk.

– Rossz pletykákkal igyekeznek lejáratni Önöket, hogy nehéz helyzetben vannak, ezért nem tudnak fizetni – mondta hozzászólásában Toldi János (Fidesz-KDNP) képviselő.

Csák Gyula erre azt válaszolta: megkeresték az önkormányzatokat, hogy a márciusban esedékes bérleti díj fizetéssel kapcsolatban – átmeneti likviditáshiány miatt a türelmüket kérve. – Az adók jó felét előre most kell befizetnünk, a bevételeink még csak most fognak befolyni, ezért a bérleti díjakat július első napjaiban tudjuk csak rendezni – oszlatta el a tévhiteket a vezérigazgató.

Marosvári Attila (PSZM) képviselő arról szólt, hogy a testületnek 2011-decemberében volt utoljára vízdíjjal kapcsolatos döntése, melyet akkor egyhangúlag hoztak meg: megállapították a vízdíj összegét 270 forint/köbméterben és az alapdíjat is. A képviselő elmondta: A 2012-es makói vízdíj a KSH adatai alapján nem volt kiemelkedően magas. A második döntés szerint a város 76 millió forint körüli összeget kért bérleti díjként a rendszerért. Harmadik döntésében pedig: alapdíj kedvezményeket biztosította rászorultak számára. A képviselő, aki a Makó-Térségi Viziközmű Kft. felügyelőbizottságának elnöke is volt, elmondta: a Viziközmű az ügyeletet belső cégeknek szervezte ki, mert az úgy olcsóbb és üzembiztosabb volt. Ezért nem volt indokolatlan ezen gyakorlat működtetése, hiszen így rövid idő alatt megoldották a problémákat.

Czirbus Gábor Marosvári Attila mondataira reagálva közölte: néhány egészen friss szerződést áttekintve azt látta, volt olyan a Viziközmű Kft-nél, aki jutalmat és prémiumot és külsős munkát is kapott. Olyan is akadt, aki a fűnyírásért kapott jutalmat. Az alpolgármester úgy vélte nem etikus, hogy ugyanannak az embernek jutalmat s kiszervezett munkát is adtak.