Hírek

Jótékonysági koncert a kárpátaljai óvodáért


Oláh Nóra – Makó

A zene, az énekszó már önmagában felemelő, örömteli élményt képes nyújtani, és ez főleg igaz akkor, ha még egy önzetlen, jó ügy mellé is állítja ennek az élménynek a részeseit – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet polgármester. A koncerten összegyűlt felajánlásokkal ugyanis a kárpátaljai Nagybocskóban működő Romzsa Tódor katolikus óvodát segítik a makóiak.

Pálfai Zoltán plébános az együttes éneklés közösségformáló erejét emelte ki, példaként említve a résztvevő kórusokat, a Kistelekről érkező Harmónia Egyesületet, illetve a házigazdaként jelen lévő makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskart. A két közösséget egyébként egymással is többéves barátság köti össze; emlékezetes alkalom volt például, amikor 2011-ben egy közös rendezvényen nyerték el a KÓTA arany minősítését.

Elsőként a vendégek egyházi kórusművekből összeállított műsorblokkját hallgathatta a templom padsoraiban helyet foglaló közönség. A nagyobbrészt latin nyelven – és megkapóan tiszta hangzással – előadott dalokat Harmath József orgonakísérete, illetve Magyar Bálint trombita- és Szabó Péter klarinétjátéka tette még teljesebbé. A 2000-ben, az éneklést kedvelő pedagógusokból alakult énekkart Harmath József és Frányó Judit vezényelte.

A program orgonaszóval folytatódott. Tóth Roland, a szegedi Szent Rókus templom káplánja már nem először kápráztatta el a makóiakat, hiszen a városban teljesített négy évnyi szolgálata alatt már korábban is emlékezetes hangversenyeken mutatta be virtuóz hangszertudását. Az orgonaművész – aki Győrben, Veszprémben és Budapesten végezte zenei tanulmányait – improvizációkkal tette még különlegesebbé, szuggesztívebbé orgonajátékát.

Fotó: Mészáros Ildikó

Az igényes zenei élményt nyújtó előadással a makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar sem maradt adós. A kórus világi és egyházi művekből változatosan összeállított dalcsokorral kedveskedett a közönségnek; az előbbiekben tavaszt idéző melódiák csendültek fel, az utóbbi műfajban pedig olyan darabok, mint Harangi László: Zeng a harang, Praetorius: Ím, hálaoltár, Schubert: Sanctus, Handel: Jöjj, béke nyájas angyala, Eriksson: Szentlélek Isten, jöjj szívünkbe. Egy másik Praetorius-mű után a sokak által ismert Csodaszép a világ című dal, illetve ifj. Somorjai József: Trubadúrmollban című vokáljátéka tette fel a koronát a makói énekkar produkciójára. Zongorán Benkő Zoltán és Rakonczás Pál kísérte a dalokat, a kórust Gilinger Ildikó vezényelte.