Hírek

A DK elnökségi tagja alanyi jogú víz- és áramszolgáltatást ígért


Gajáta Fanni – Makó

A Demokratikus Koalíció vezetése az elmúlt hetekben országjárásba kezdett, így ezért látogatott ma Makóra Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja.

– Valódi nemzeti konzultációt folytatunk, megkérdezzük az emberek véleményét, ők is úgy látják-e, hogy ez a maffia-kormány, ez az oligarchikus rendszer, amelyik most uralkodik itt Magyarországon tarthatatlan, ezért előrehozott választásokra van szükség. Az ország számos pontján visszajelezték az emberek, hogy lehetetlennek érzik az életüket, nincsen munka, külföldre mennek a fiatalok, ezért változtatás szükséges. A változásokról is konzultálunk az emberekkel. A legszegényebb embereken szeretnénk segíteni, azonnal, ha kormányra kerülünk. 4 millió emberből mintegy másfél millióan laknak mélyszegénységben – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, majd ismertette a párt három pontos javaslatát.

– Elsőként azt szeretnénk, hogy járjon egy bizonyos mennyiségű víz- és elektromos áram alanyi jogon minden háztartásnak. Ez nem oldaná meg az emberek életét, de 2 köbméter víz és 50 kilowatt/óra elektromos áram ingyenessé tétele a legszegényebb embereken segítene. Második intézkedésünk az lenne, hogy a létminimum összegéhez zárkózzon fel a nettó minimálbér. Ez egy 30 ezer forintos különbség körülbelül, amelyet 5 éven belül egy szintre hoznánk. Harmadik javaslatunk, hogy a korlátolt felelősségű társaságok tulajdonosai a magánvagyonukkal is feleljenek azért, hogy a dolgozóiknak kifizessék a már elvégzett munkájukért a munkabért. Ez ma nem kötelességük, mivel a kft-k korlátolt felelőssége lehetővé teszi azt, hogy kibújjanak a tulajdonosok a munkabér kifizetése alól.

A nyitott fórumokon ezekről és hasonló, az emberek életét megkönnyebbítő dolgokkal kapcsolatos javaslatokat várják.