Makó

2020-ra mindenki kaphat munkát


A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásának fontos lépése, hogy a megyék és a megyei jogú városok megalkotják, illetve véglegesítik integrált területi programjukat, amelyeket júniusban nyújtanak be a kormánynak – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A TOP első pályázati felhívásai az integrált területi programok kormány általi elfogadása után, nyáron jelenhetnek meg – közölte Rákossy Balázs. A program 1230 milliárd forintos keretösszegben a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, a megyék és megyei jogú városok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, célterülete Magyarország Budapesten és Pest megyén kívüli része.

Rákossy Balázs felidézte, hogy a kormány a 2014-2020-as időszakra erős gazdaságélénkítő fejlesztési program megvalósítása mellett kötelezte el magát, így az ebben az időszakban rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintos európai uniós fejlesztési források 60 százaléka a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatás növelését, a hazai ipar fejlesztését és a kis- és középvállalkozások támogatását célozza. Ezek a célok jelennek meg a TOP-ban is, a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést középpontba helyezve – tette hozzá.

Az európai uniós források megadják a települések számára a lehetőséget gazdaságfejlesztési céljaik megvalósítására, a helyi foglalkoztatás bővítésére. Mindez segíti a magyar kormány társadalompolitikai célkitűzésének elérését, hogy 2020-ra megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság – emelte ki.